Bucurestiu a indurat de-a lungul timpului dezastre care au transformat orasul in ruine si in urma carora zeci de mii de oameni si-au gasit sfarsitul.
Ciuma lui Caragea
A avut loc intre anii 1812 si 1813 „A fost în multe rânduri ciuma în tara, dar analele nu pomenesc de o boala mai grozava decât «ciuma lui Caragea", descria istoricul George Potra. Aceasta epidemie a izbucnit in a doua zi de domnie a lui Ioan Voda caragea si a decimat de-a lungul lunilor, jumatate din locuitorii Bucurestiului.
In timpul ciumei au murit 300 de oameni pe zi si se credea ca numarul mortilor in toata tara a fost mai mare de 90.000. Din cauza lipsei de tratamente eficiente, oamenii incercau sa scape de ciuma cu mult alcool, insa si aici fusesera impuse iterdictii, iar carciumile vindeau foar prin niste ferestruici.
Se spune ca unul dintre locurile in care ar fi fost aruncati mortii ar fi fost in zona Casei poporului. Muncitorii care au facut sapaturi acolo in urma cu 30 de ani sustin ca, in timpul lucrarilor, ar fi dat peste cateva gropi in care fusesera aruncati mortii bolnavi de ciuma.
Incendiul care a distrus peste 2.000 de case
Mai tarziu, in anul 1847, chiar in ziua sfanta de Paste a avut loc marele incendiu.Un copil care a tras cu pistolul inspre o gramada de fan, a cauzat cel mai dezastruos incendiu.Vantul foarte puternic a facut ca focul sa se extinda cu repeziciune, in partea de est a orasului.
„Incendiul a mistuit zona Curtii Vechi de lânga Hanul Manuc, numeroase case de pe malul stâng al Dâmbovitei, întinzându-se spre Coltea, zona Sf. Vineri, pâna în Calea Vacarestilor'' scria la acea vreme si cronicarul Ioan Sân Dobre Cojocarul.
Flacarile au ucis atunci 15 oameni, alte zeci au suferit arsuri, iar aproape 2.000 de cladiri au fost facute scrum.
Dambovita inunda capitala
Datorita zapezii care s-a topit brusc, in anul 1865, a dat nastere unei catastrofe, si anume, cea mai mare inundatie din istoria Bucurestiului.Timp de 7 zile, cursul Dambovitei a atiins trei metri inaltime iar numarul celor ramasi fara case a fost in numar foarte mare
Cutremurul din '40
Cutremurul din 10 noiembrie 1940 a avut 7,4 grade pe scara Richter si a durat in jur de trei minute. S-au inregistrat circa 300 de morti, majoritatea la prabusirea blocului Carlton, o cladire de 12 etaje de pe Bulevardul Bratianu, situat in centrul Capitalei.
Aproape toate platformele de la salile de spectacole s-au prabusit.Calea Victoriei, cea mai eleganta strada, era intrerupta de ziduri prabusite.
Citeste pe Historia.ro, Bombardarea din '44, Troiene de cinci metri, Cutremurul din '77