x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CENZURĂ LA CSM. De ce s-a oprit transmisia şedinţei de plen?

CENZURĂ LA CSM. De ce s-a oprit transmisia şedinţei de plen?

09 Oct 2014   •   12:12
CENZURĂ LA CSM. De ce s-a oprit transmisia şedinţei de plen?
Sursa foto: Dragos Savu/Intact Images
Şedinţa plenului CSM  fost întreruptă la ora 12:05 în momentul în care unul dintre membrii Consiliului a început să facă referire la o hotărâre judecătorească pe care o considera în neregulă. Aşadar, am aflat că CSM pune în discuţii sentinţe judecătoreşti, dar nu admite discuţia publică şi criticile aduse justiţiei.

UPDATE 13:02
- Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis în unanimitate să sesizeze Inspecţia Judiciară cu privire la apărarea independenţei justiţiei în legătură cu ultimele afirmaţii ale premierului Victor Ponta referitoare la dosarul Lukoil şi ale preşedintelui Traian Băsescu cu privire la dosarul Microsoft.

Solicitarea vine la iniţiativa preşedintelui CSM Horaţius Dumbravă, nemulţumit că mai mulţi politicieni fac declaraţii privind dosare penale aflate în instrumentarea procurorilor.

"Contextul din zilele acestea, în care apar declaraţii ale preşedintelui României, Traian Băsescu, în care sunt devoalate date şi informaţii din dosare penale sau declaraţii ale primului ministru Victor Ponta, prin care sunt atenţionaţi procurorii cum trebuie în mod concret să-şi facă ancheta, impun ca CSM să ia atitudine împotriva oricărui act care știrbește independenţa justiţiei şi erodează încrederea publicului în justiţie. În această perioadă, în care se multiplică atacurile la adresa justiţiei, nu este îndeajuns ca, punctual, să fie sesizată Inspecţia Judiciară după care să așteptăm săptămâni la rând până când Inspecţia Judiciară va analiza şi propune Plenului concluziile verificărilor făcute. Ci este nevoie de un Apel sau un Avertisment categoric pe care Plenul CSM să-l facă la adresa tuturor politicienilor", a afirmat Horaţius Dumbravă.

Traian Băsescu a declarat, vineri, că a dat curs solicitării procurorului general de a cere începerea urmăririi penale în cazul a cinci foşti miniştri, implicaţi în dosarul Microsoft. Băsescu a dat informaţii din dosar arătând că, din punct de vedere strict juridic, foştii miniştri Adriana Ţicău, Gabriel Sandu, Mihai Tănăsescu, Alexandru Atanasiu şi Daniel Funeriu nu au încă nici o calitate în acest dosare, aflându-se în aceeaşi situaţie precum Victor Ponta.








×