x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cetatea Vauban ia faţa Sighişoarei

Cetatea Vauban ia faţa Sighişoarei

06 Apr 2009   •   00:00
Cetatea Vauban ia faţa Sighişoarei
Sursa foto: Catalin C. Cadan/

Viaţa în cea mai mare şi mai bine conservată fortificaţie de tip Vauban din centrul şi sud-estul Europei va renaşte o dată cu începerea proiectului "Reabilitare Centru istoric Traseul estic, Traseul sudic, Traseul nordic Fortificaţia Vauban - Alba-Iulia, căi de acces, iluminat şi mobilier urban specific".



Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei a semnat contractul de finanţare a proiectului de reabilitare a centrului istoric al oraşului Alba-Iulia, derulat prin Programul Operaţional Regional - REGIO, investiţia ridicându-se la o valoare totală de 12,18 milioane de euro.

Primarul Mircea Hava a declarat că proiectul prevede, practic, transformarea şanţurilor de împrejmuire a cetăţii într-o zonă turistică, aceasta urmând să includă locuri de joacă şi de odihnă, parcuri, piste de biciclete şi zone pietonale. Hava a spus că, în viitor, administraţia locală intenţionează să introducă în cetatea medievală din Alba-Iulia patrule călare, îmbrăcate în uniforme militare de epocă, dar şi un transport inedit, cu trăsuri.

DOI ANI DE DISCONFORT
Durata de realizare a proiectului este de 21 de luni. Prin derularea acestei iniţiative se vizează crearea a 30 de locuri de muncă permanente şi extinderea sezonului turistic de evenimente. Astfel, este aşteptată creşterea cu cel puţin 5% a investiţiilor în zonă şi o sporire semnificativă a numărului de turişti până în 2015.

Acest proiect reprezintă cel mai mare efort investiţional demarat de Primăria şi de Consiliul Local Alba-Iulia în Cetatea Vauban, primul proiect municipal finanţat din instrumente structurale pentru generarea unei creşteri economice locale şi regionale reale, precum şi o valoare adăugată mare dezvoltării comunitare a oraşului, prin valorificarea resurselor sale turistice. La nivelul Regiunii Centru este cel de-al şaptelea contract semnat de ADR Centru pentru absorbţia fondurilor nerambursabile disponibile prin Programul REGIO.

Proiectul îşi propune amenajarea unui sistem pietonal şi carosabil, în lungime de 6,5 kilometri, suprapus peste traseele de vizitare estic, sudic şi nordic, amenajat cu piatră naturală gri deschis şi granit roşiatic, andezit şi marmură. De asemenea, se vor dota traseele de vizitare cu mobilier urban, compus din 90 de banchete, 70 de jardiniere, 130 de coşuri de gunoi, două ceasuri urbane, două opere de artă urbană, şase module staţii de aşteptare, opt sisteme de semnalizare a celor trei trasee de vizitare.

Totodată se vor realiza elemente de securizare a traseelor de vizitare, corecţii vegetale aplicate la 120 de copaci existenţi şi vor fi amenajate circa 36 de hectare de zone verzi (gazon).

Realizarea unui sistem de iluminat public şi arhitectural şi reabilitarea colectoarelor de canalizare existente sunt alte obiective ale proiectului. Cetatea din Alba-Iulia deţine o valoare turistică deosebită prin numărul mare de valori istorice, culturale, naturale şi antropice regăsibile în acest sit, cu un potenţial de atracţie permanentă a turiştilor români şi străini în sejururi/circuite sau turism de evenimente, cu specific, care pot fi susţinute pe întregul parcurs al unui an.

×
Subiecte în articol: observator