x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ceva de dulce fraţilor Grimm

Ceva de dulce fraţilor Grimm

de Luiza Moldovan    |    07 Mai 2014   •   18:07
LA VIE EN MOV
Moto: Extras dintr-un banc celebru, o parodie la Greierele şi Furnica: “Dacă-l vezi pe LaFontaine, spune-I că-mi bag p… (icioarele)-n fabula lui!”
Se ia o fată tristă, fără mamă, fără tată sau cu un tată cam papagal. I se dă o mamă vitregă, o acritură urâtă ca noaptea, cu două fete urâte şi şleampete. Papagalul de tac-su nu ştim unde se ascunde, deoarece se pare că mama vitregă, împreună cu fetele ei o fac fată-n casă pe aia mică şi nenorocită de soartă, care doarme pe covoraş şi vorbeşte cu şobolanii, cei mai buni prieteni ai ei. Pe fată o cheamă Cenuşăreasa, iar taică-su ar fi avut o mare problemă cu Autoritatea pentru Protecţia Copilului dacă ar fi permis un asemenea tratament minorei lui. Ca să nu mai zic de vaca de mă-sa vitregă.

Cenuşăreasa spală de mână, şterge podele, calcă, coase, iar spală, iar calcă, iar coase, iar de serviciile ei mă-sa vitregă nu e deloc mulţumită. Ba chiar îi reproşează lucruri, cum ar fi că ar consuma foarte mult detergent la o spălare. Şi prea multă apă. Ele se pregătesc să se ducă la un bairam, deoarece prinţul din Regat a zis că vrea să se însoare şi vrea să le vadă pe toate proastele de la el din Ţinut. Că de site-uri de socializare n-a auzit. Şi nici de firme care oferă consultanţă matrimonială. Dornică să parvină, un fel de Elena Udrea plecată de jos, mama vitregă ţine musai să-şi trimită fetele la bal, motiv pentru care o zoreşte pe Cenuşăreasa să dea pe repede-nainte pregătirea rochiilor şi toate celelalte.

Această situaţie e chinuitoare şi stresantă emoţional. Foarte multă negativitate îşi face loc dinspre paginile cărţii sau, după caz, dinspre ecranul cu desenul animat. Unde mai pui şi muzica aia tristă de pe fundal. Cenuşăreasa e în genunchi, freacă podele, mă-sa ţipă la ea, alea două trec pe unde a spălat ea, pentru ca ea s-o ia de la capăt. O fi şi ăsta vreun exemplu de smerenie şi nu ştim noi.

Dar pentru un copil al zilelor noastre, această situaţie e de neconceput. O fată şi aşa nenorocită de soartă, cu un tată care nu apare pe nicăieri din paginile cărţii dar care se pare că totuşi există, un papagal, desigur, după cum am mai spus, carevasăzică e destul c-a bătut-o soarta, de ce tre’ s-o mai bată şi fufele alea trei? Pentru copilul zilelor noastre, suferinţele acestei Cenuşărese trebuie să înceteze acum! Dar pentru generaţiile trecute, parcă viaţa aceste amărâte nu era chiar atât de tragică. Eu nu-mi amintesc să fi plâns cu amărăciune pentru toată nedreptatea din viaţa Cenuşăresei şi, de altfel, nici n-am făcut-o. Pentru copiii cei noi, toată nedreptatea pe care noi am tolerat-o fără nici un fel de simţ critic nu are sens şi ea trebuie să dispară ACUM!

Sincer, dumneavoastră v-aţi gândit vreodată să le ziceţi ceva de dulce fraţilor Grimm? Că mie nu.

×