x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Chilipirul de 99 de dolari care s-a dovedit a fi o ADEVARATA comoară

Chilipirul de 99 de dolari care s-a dovedit a fi o ADEVARATA comoară

02 Dec 2015   •   19:09
Chilipirul de 99 de dolari care s-a dovedit a fi o ADEVARATA comoară

Geoffrey Smith, profesor de creștinism antic la o universitate din Texas, a găsit pe Ebay un papirus cu o vechime de aproximativ 1700 de ani. Documentul în cauză reprezenta un fragment original care aparținea evanghelistului Ioan și era scos la vânzare pentru 99 de dolari.

Pe papirus se puteau distinge șase rânduri dintr-un text scris în limba greacă, care, conform descrierii, făceau parte din capitolul 1, versetele 50-51 din Evanghelia după Ioan. Potrivit gaceta.es, era prima dată când acest fragment era adus în atenția publicului.

Profesorul Smith nu a crezut că un artefact atât de valoros ar putea fi scos la vânzare pe Ebay și a presupus că vânzătorul intenționa doar să atragă atenția asupra colecției sale private. După mai multe încercări, a reușit să intre în contact cu persoana care a postat anunțul, s-au întâlnit și a analizat fragmentul, care s-a dovedit a fi autentic.

Cum se face că proprietarul nu era conștient de importanța și valoarea documentului pe care intenționa să îl vândă pentru 99 de dolari? După câte se pare, persoana care a scos comoara la vânzare a primit-o drept moștenire de la o rudă îndepărtată.

Predecesorul, Harold R. Willoughby, a fost profesor de creștinism la Universitatea din Chicago și de-a lungul vieții a colecționat numeroase artefacte, iar la moartea sa, în 1962, toate aceste piese valoroase au intrat în posesia vânzătorului.

Viitorul comorii este încă incert. Evident, mai mulți colecționari au oferit sume fabuloase pentru a intra în posesia papirusului. Profesorul Smith și-ar dori ca acesta să fie donat unei biblioteci, astfel încât să fie accesibil specialiștilor care vor să îl studieze. 

Cel mai probabil, posesorul îl va scoate din nou la vânzare, dar nu pentru 99 de dolari.

×