x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cimitirul Evreiesc, distrus pentru un clip

Cimitirul Evreiesc, distrus pentru un clip

de Mara Raducanu    |    06 Noi 2008   •   00:00

Patru elevi de la o şcoală învecinată cu Cimitirul Evreiesc din Sectorul 4 au recunoscut ieri, în faţa poliţiştilor, actele de distrugere comise în locul menţionat acum zece zile.

Şeful Serviciului Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Capitalei, Mihai Pitulescu, a declarat la conferinţa de presă că cei patru autori sunt cercetaţi pentru infracţiunea de profanare de morminte, faptă ce se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la trei ani. Acesta a mai adăugat că doar trei din autorii distrugerilor (adică, dărâmarea a 131 de monumente funerare) au vârste peste 14 ani, ca atare pot fi cercetaţi penal. Mai mult, din ancheta Poliţiei a rezultat faptul că la distrugerile provocate în perioada 20-23 octombrie au participat, în afară de cei în cauză, alţi 18 elevi de la aceeaşi şcoală cu vârste cuprinse între 13 şi 15 ani. Ei susţin că, deşi au intrat în cimitir împreună, ceilalţi colegi nu au participat la actele de vandalism, dar au văzut ce s-a întâmplat.

Concluzia formulată de specialiştii criminalişti este aceea că dărâmarea monumentelor funerare s-a produs în urma folosirii forţei şi că nu au existat înscrisuri, inscripţii sau însemne cu caracter antisemit. Din declaraţiile participanţilor la aceste acte de vandalism, se pare că autorii au pătruns în cimitir din dorinţa de a filma cu telefonul mobil un clip intitulat “Poveştiri din cartier”, film ce a fost distrus când elevii şi-au dat seama de consecinţele faptei lor. Poliţia Capitalei va continua cercetările pentru identificarea tuturor celor vinovaţi. Valoarea prejudiciului provocat va fi suportat de familiile celor care se fac vinovaţi.

×
Subiecte în articol: observator