Trei sfinţi sunt omagiaţi în aceste zile, în Capitală, de către Biserica Ortodoxă Română (BOR). Este vorba despre Sfântul Dimitrie cel Nou - ocrotitorul Bucureștiului, Sfânta Muceniţă Filofteia şi Sfântul Ierarh Dionisie al Cetăţii Albe. Pelerinajul a început încă de vineri de la prânz, iar credincioşii, sosiţi din toată ţara, sunt aşteptaţi la această sărbătoare până mâine.
Procesiunea Calea Sfinților a deschis, oficial, zilele de pelerinaj din Dealul Patriarhiei. Câteva sute de preoţi şi câteva mii de credincioşi au purtat prin centrul Capitalei moaștele sfinților la care au mers să se închine pelerinii şi care vor rămâne în baldachinul din Dealul Patriarhiei până mâine. Credincioșii au venit din mai multe colţuri ale ţării să se roage, iar unii au aşteptat şi câte şapte ore pentru a ajunge la moaşte. Pentru a veni în sprijinul pelerinilor, reprezentanții Patriarhiei le-au oferit acestora alimente și băuturi calde.
Mâine, la ora 10.00, Moaştele Sf. Muceniţe Filofteia vor pleca spre Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeş, iar Moaştele Sf. Ierarh Dionisie, Episcopul Cetăţii Albe – Ismail, vor pleca spre Mănăstirea Suruceni din Republica Moldova.
La slujba de la Patriarhie, organizată cu ocazia Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitor al Bucureştiului, au participat mai mulţi politicieni, printre care: premierul demis Viorica Dăncilă, premierul desemnat Ludovic Orban şi prezidenţiabilul PMP Theodor Paleologu.
Plimbare cu tramvaie de epocă
Ca şi anii trecuţi, de Sfântul Dumitru, bucureştenii au fost invitaţi şi la „Parada tramvaielor de epocă”, eveniment organizat de Societatea de Transport Bucureşti (STB) SA. Astfel, trei tramvaie, care au fost modificate în cadrul Uzinei de Reparaţii a STB SA, au circulat, ieri, între orele 11.00 şi 13.00, pe traseul Depoul Piaţa Victoriei, Bulevardul Iancu de Hunedoara, Şos. Ştefan cel Mare, Obor, Calea Moşilor, Piaţa Sfântul Gheorghe şi retur. Vehiculele care au participat la paradă au fost însoțite de personaje îmbrăcate în costume de epocă, personaje care au interacționat cu călătorii. Din convoi au făcut parte tramvaiul tip V056 (fabricat în 1956, prin modernizarea tramvaiului Doyle-Thompson), un tramvai tip EP/V3A (produs în 1976 şi care a circulat în Bucureşti până în anul 2002) şi un tramvai Rathgerber tip 3.16 (fabricat în perioada 1966-1969). Acesta din urmă a circulat în Bucureşti până în anul 2002, după care a fost transformat în vagon tip cofetărie.