x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cine "lucrează" documentele CCR la şase dimineaţa?

Cine "lucrează" documentele CCR la şase dimineaţa?

08 Aug 2012   •   11:23
Cine "lucrează" documentele CCR la şase dimineaţa?

Cotidianul.ro a descoperit inca un "fenomen' absolut ciudat petrecut in institutia care in aceste zile tine capul de afis al unui scandal monstru, Curtea Constitutionala.

O problema matinala

Luni, 6 august, a izbucnit un scandal monstru, scandal care este aflat in derulare si astazi si care este generat de comportamentul presedintelui CCR, Augustin Zegrean. Sub semnatura lui Augustin Zegrean, CCR a remis guvernului o a doua adresa, prin care incerca sa "clarifice' solicitarea facuta executivului legata de situatia listelor electorale permanente. Pretextul clarificarilor il reprezenta interpretarile diferite din media referitoare la adresa trimisa guvernului pe 2 august. In realitate, presedintele CCR, Augustin Zegrean, s-a grabit sa puna in aplicare o indicatie pretioasa a lui Traian Basescu de sambata 4 august: "As vrea sa am un comentariu si despre adresa pe care CCR a transmis-o guvernului. Practic sa ceri actualizarea pana la 29 iulie este impotriva legii'. (O astfel de abordare, atentie, publica, nu a ajuns la urechile oficialilor Comisiei Europene, deci nu reprezinta o presiune asupra CCR – n.a.).

In rezolvarea sarcinii transmise de Traian Basescu exista insa un impediment: duminica, la CCR este zi nelucratoare, iar Augustin Zegrean oricum se afla la mare.

Dar "problema' trebuia rezolvata de urgenta. Ordinele se executa (nu se discuta) intocmai si la timp. Ca in armata. Drept urmare, luni dimineata, la ora 6.11 noua adreasa ce urma sa fie remisa guvernului a fost facuta. Este posibil ca draft-ul (ciorna in limbaj popular) sa fi fost facut de Zegrean fie sambata noaptea, fie in cursul zilei de duminica. Acest amanunt nu conteaza. Important este ca un angajat al CCR a venit inainte de ora 6 dimineata in institutie si la ora 6.11 (sase si unsprezece minute dimineata) a creat PDF cu comunicatul ce a fost postat pe site-ul CCR. Cine a fost angajatul – ne este greu sa credem ca dl Zegrean si-a intrerupt brusc concediul si a venit inainte de rasaritul soarelui la birou – nu stim. Cert este ca la ora 6.11 dimineata s-a putut raporta ca misiunea este indeplinita. Prima stire de presa apare la ora 10.42 pe Mediafax (dar numai informatia ca exista o a doua adresa a CCR), iar 6 minute mai tarziu apare un articol detaliat, continand inclusiv comunicatul, pe Hotnews, site-ul care "arondat' presedintelui suspendat.

Tinand cont de cele prezentate, asteptam de la presedintele CCR, un raspuns la urmatoarea intrebare: de ce a fost nevoie ca un angajat al institutiei, sa vina in sediu cu mult inaintea inceperii programului – CCR nu este o institutie in care intra cine vrea si cum vrea – pentru a lucra adresa si comunicatul de presa? (Eventual dl Zegrean ne poate spune si cine a fost stahanovistul angajat, pentru ca nu credem ca portarul sau femeria de servici s-au ocupat de respectivele documente).

Ce omite sa spuna CCR

Referitor la noua adresa trimisa guvernului – "Avand in vedere interpretarile diferite aparute in massmedia si in conferinta de presa a Guvernului Romaniei, care a avut loc in data de 3 august 2012, cu privire la datele solicitate de Curtea Constitutionala, va aducem la cunostinta faptul ca, prin Adresa nr. 5305 din 3 august 2012, plenul Curtii Constitutionale a solicitat Guvernului listele electorale permanente, actualizate conform dispozitiilor art. 17 alin. (2) din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, liste in baza carora s-a desfasurat referendumul din 29 iulie 2012 pentru demiterea presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu' – presa portocalie i-a dat o interpretare originala (a se citi manipulare), care in sinteza suna astfel: nu mai este nevoie de nicio actualizare, CCR vrea doar listele fizice pe care s-a votat in 29 iulie.

Lucrurile stau cu totul altfel, dar CCR, mai precis presedintele Augustin Zegrean, tace malc, pentru a nu contrazice presa pro Basescu. Guvernul Romaniei nu este detine nicio lista electorala. Guvernului i s-a cerut sa rezolve, prin parghiile pe care le are la indemana, pana la 31 august inadverdentele de pe listele electorale permanente, adica eliminarea, la nivelul zilei de 29 iulie a persoanelor care nu aveau ce cauta pe listele electorale permanente.

Daca ar fi vrut sa lectureze pur si simplu listele asa cum erau ele la 29 iulie, CCR nu ar fi apelat la guvern, co le-ar fi cerut de la autoritatile electorale si in maxim 24 sau 48 de ore sa de verdictul, adica sa valideze sau nu referendumul. Tocmai faptul ca s-a adresat guvernului si a stabilit un termen de aproape o luna – inclusiv utilizarea sintagmei "liste electorale actualizate' – demonstreaza faptul ca CCR vrea sa vada situatia reala de pe liste. Faptul ca Traian Basescu a dat un ordin precis, l-a determinat pe Augustin Zegrean sa remita o adresa ceva mai putin explicita decat prima, si sa se replieze in alt plan – este vorba de "completarea la lege' (operata tot pe 6 august), in reglementarea ce priveste listele electorale permanennte, alt scandal monstru, despre care am relatat si asupra caruia vom revenii cu noi dezvaluiri.

Premierul Ponta lamureste situatia

In conferinta de presa de marti seara de la Palatul Victoria, premierul Victor Ponta a lamurit situatia, in privinta noii adrese trimise de CCr. Redam un fragment din conferinta de presa.

Andrada Dumitrescu (Realitatea TV): Cei de la Curte au cerut listele care au fost folosite in 29 iulie, la referendum, nu o ajustare a acestora; este corect?

Victor Ponta: Doamna, am o rugaminte, poate ma ajutati si dvs., in primul rand intelegand dvs. si dupa aceea explicand telespectatorilor, listele electorale nu sunt la guvern, listele electorale nu au fost niciodata la guvern, sunt la BEC si acum cred ca sunt la Parchet.

Andrada Dumitrescu: Totusi, asta va ceruse Curtea prin adresa din 6 august.

Victor Ponta: Nu putea sa ne ceara ceva ce nu avem. Nu, iertati-ma, noua ne-a cerut Curtea listele electorale permanente actualizate.

×