x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Zelenski recunoaște că situaţia de pe frontul de est este dificilă

Zelenski recunoaște că situaţia de pe frontul de est este dificilă

de Redacția Jurnalul    |    27 Iul 2024   •   22:20
Zelenski recunoaște că situaţia de pe frontul de est este dificilă
Sursa foto: Hepta

Forţele armate ucrainene sunt supuse unei presiuni puternice din cauza atacurilor ruseşti din estul ţării, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski într-un discurs video adresat naţiunii, informează sâmbătă dpa.

Situaţia din jurul Pokrovsk, în regiunea Doneţk, în special, a fost analizată amănunţit de conducerea militară, a precizat şeful statului ucrainean.

"Această zonă a fost şi continuă să fie punctul central al atacurilor ruseşti", a spus Zelenski. Trebuie făcut totul pentru a întări poziţiile de apărare ucrainene în regiune, a adăugat el. Liderul ucrainean şi-a exprimat "aprecierea specială" pentru toate unităţile care au atacat bazele şi logistica rusă din teritoriile ocupate, fără a numi în mod specific vreuna."Ocupantul trebuie să simtă că acesta este pământ ucrainean", a subliniat Zelenski.

Citând surse militare de la Kiev, presa ucraineană raportase anterior un atac cu rachete asupra unui aeroport militar din Crimeea. Nu au fost furnizate iniţial detalii despre impactul atacului, iar Ministerul rus al Apărării nu a făcut comentarii.

Declaraţiile preşedintelui au venit după ce un oficial al serviciului de informaţii militar al Ucrainei, HUR, a declarat vineri că forţele ruse acordă prioritate atacurilor în jurul regiunii Donbas din estul Ucrainei."Aici au loc în prezent cele mai aprige lupte", a declarat Andrii Yusov la televiziunea ucraineană. Luptele au loc pe aproape toate secţiunile frontului din jurul regiunii Donbas, a adăugat el, adăugând că, "în toate celelalte secţiuni, inamicul efectuează atacuri simulate şi manevre de diversiune". Au avut loc numeroase atacuri de simulare, în special în regiunea de la sud de oraşul Zaporojie. În realitate, însă, a precizat Yusov, acestea s-au datorat regrupării şi redistribuirii de partea rusă.

Aceste operaţiuni nu sunt lipsite de pericol, mai ales că Rusia are staţionaţi aproximativ 90.000 de soldaţi în regiunea Zaporojie. Potrivit experţilor militari ucraineni, acest număr de soldaţi nu este suficient pentru o spargere de front, dar cu siguranţă armata ucraineană ar putea fi pusă sub presiune.

Furnizorul de energie Ukrenergo a anunţat vineri pe Facebook că au fost afectate instalaţiile din regiunile Jîtomîr şi Cernihov. Potrivit forţelor armate ucrainene, Rusia a folosit 22 de drone şi cel puţin o rachetă Iskander-M în acest atac. Forţele de apărare aeriană au declarat că au interceptat 20 de drone. Cu toate acestea, ambele părţi raportează în mod regulat rate mari de interceptare, în pofida pagubelor semnificative la sol, care sunt frecvente.

Presa ucraineană a publicat imagini ale unui atac asupra oraşului Kramatorsk din regiunea Doneţk. Autorităţile nu au furnizat încă informaţii cu privire la pagube şi nu este clar dacă lovitura a fost cauzată de racheta Iskander menţionată anterior.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: Volodimir Zelenski