x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ciucă, despre interconectorul de gaz dintre Bulgaria și Grecia: Până în 30 iunie va fi finalizat

Ciucă, despre interconectorul de gaz dintre Bulgaria și Grecia: Până în 30 iunie va fi finalizat

29 Apr 2022   •   19:50
Ciucă, despre interconectorul de gaz dintre Bulgaria și Grecia: Până în 30 iunie va fi finalizat

Premierul Nicolae Ciucă a spus vineri că șeful Guvernului de la Sofia l-a informat că până în 30 iunie interconectorul de gaze dintre Bulgaria și Grecia va fi finalizat din punct de vedere tehnic.

„În discuțiile de astăzi premierul Petkov a menţionat că până la 30 iunie are certitudinea că acesta va fi finalizat din punct de vedere tehnic. Sigur, va urma perioada de testare şi verificare şi, cel mai probabil, în această toamnă vom avea gaz pe acest interconnector”, a declarat premierul Nicolae Ciucă în cadrul unei conferințe de presă susținute împreună cu premierul bulgar Kiril Petkov și cu comisarul european Adina Vălean.

Șeful Guvernului a spus că interconectorul are o capacitate de aproximativ 1,5 miliarde metri cubi.

„El este important atât prin cantitate, cât și prin posibilitatea de a asigura traficul gazelor atât de la sud către nord, cât și de la nord către sud”, a precizat Ciucă.

Acesta a anunțat că în 5 mai la Sofia va avea loc o ântâlnire regională a miniștrilor Energiei.

„În ceea ce privește posibilitatea ca atât România, cât și Bulgaria să beneficieze de alte surse de gaz, doresc să fac mențiunea că întreruperea aprovizionării cu gaze din Rusia este o problemă care nu afectează doar Bulgaria și România, afectează și celelate țări din regiune și din Europa, motiv pentru care trebuie să ne înscriem demersurile noastre în ansamblul de măsuri pe care UE urmează să le ia. Deja a fost stabilit ca pe 5 mai să aivbă loc la Sofia o întrunire regională a miniștrilor Energiei. Vor participa și miniștri din țările care au potential să asigure aprovizionarea cu gaze, este vorba de Azerbaidjan și Turcia”, a mai spus Ciucă.

„Avem o intrastructură pe care până în prezent nu am folosit-o pe deplin. Este vorba de conducta care aducea gaz prin România, prin Bulgaria către Turcia. Acum poate lucreze în sens invers. Posibilitatea de a cumpăra împreună gaz lichefiat este o mare oportunitate pentru că nivelulurile de prețuri vor fi diferite, dacă cumpărăm împreună”, a declarat Kiril Petkov.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: nicolae ciuca