x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ciucă: Lupta anticorupție trebuie să fie un răspuns colectiv

Ciucă: Lupta anticorupție trebuie să fie un răspuns colectiv

09 Dec 2021   •   14:21
Ciucă: Lupta anticorupție trebuie să fie un răspuns colectiv
Sursa foto: antena3

Lupta anticorupție trebuie să fie un răspuns colectiv, la care trebuie să participe întreaga societate, mediul de afaceri, organizațiile neguvernamentale, precum și toate instituțiile statului, în parteneriat cu organizațiile regionale și internaționale, spune premierul Nicolae Ciucă

„Ziua de 9 Decembrie este Ziua Internațională Anticorupție. Această zi ne aduce aminte de faptul că România are o obligație internațională, asumată ca stat democratic, să depună toate eforturile pentru a limita fenomenul corupției la nivelul societății. În același timp, însă, această zi reprezintă mult mai mult pentru România, ca stat de drept membru al Uniunii Europene și al NATO. Suntem o țară care a primit acum 30 de ani șansa de a lăsa în urmă un regim comunist criminal și de a se angaja pe drumul ireversibil al democrației occidentale. Din acest motiv, lupta anticorupție în România nu este doar o obligație pe care trebuie să o îndeplinim, rezultată din angajamentele europene. Lupta anticorupție nu este doar un element al statului de drept, fără de care acesta nu ar putea exista. Lupta anticorupție nu este doar un ansamblu de legi și de instituții locale, naționale, regionale sau internaționale”, afirmă Nicolae Ciucă, într-un mesaj transmis cu prilejul Zilei Internaționale Anticorupție.

El arată că lupta anticorupție trebuie să fie un răspuns colectiv.

„Lupta anticorupție este toate acestea și ceva în plus: o credință împărtășită la nivelul întregii societăți că drumul României nu poate exista în afara democrațiilor occidentale și a valorilor democratice europene și transatlantice. Corupția este un fenomen complex, care afectează destinul și bunăstarea cetățenilor, activitatea companiilor, instituții și chiar state. De aceea, lupta anticorupție trebuie să fie un răspuns colectiv, la care trebuie să participe întreaga societate, mediul de afaceri, organizațiile neguvernamentale, precum și toate instituțiile statului, în parteneriat cu organizațiile regionale și internaționale.Guvernul României are rolul de a gestiona eficient mecanismele executive de răspuns la fenomenul corupției, în deplin acord cu valorile proeuropene și transatlantice ale unei democrații constituționale bazate pe statul de drept. Astăzi sărbătorim, așadar, nu o obligație, ci un destin democratic pentru România, care nu se poate realiza decât prin accentuarea și consolidarea luptei anticorupție. În calitate de prim-ministru al României, reafirm angajamentul Guvernului pentru o bună guvernare care să garanteze independența sistemului judiciar și să relanseze lupta anticorupție, pentru a nu compromite oportunitățile de dezvoltare ale comunităților noastre și a combate eficient sărăcia și dezechilibrele social-economice”, conchide Ciucă.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: nicolae ciuca