x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CJ Suceava nu este interesat de finanţarea Catedralei Mântuirii Neamului

CJ Suceava nu este interesat de finanţarea Catedralei Mântuirii Neamului

de Agerpres    |    28 Feb 2014   •   18:54
CJ Suceava nu este interesat de finanţarea Catedralei Mântuirii Neamului

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Ioan Cătălin Nechifor, a declarat, vineri, că nu va aloca bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului pentru că acesta nu este un obiectiv de interes judeţean.

''Nu ştiu dacă vor rămâne bani şi pentru biserici de interes naţional'', a spus Nechifor.

Preşedintele CJ Suceava declara la începutul lunii februarie că a primit o solicitare pentru finanţarea Catedralei Mântuirii Neamului, ce urmează să fie discutată, alături de celelalte cereri, de o comisie a CJ Suceava.

Programul pentru asigurarea de finanţări nerambursabile în acest an pentru activităţi nonprofit de interes judeţean, a fost aprobat, vineri, într-o şedinţă a deliberativului judeţean. Suma totală pentru finanţări nerambursabile acordată de CJ Suceava este în acest an de 1,45 de milioane de lei, banii urmând să fie alocaţi pentru activităţi non-profit din domeniul culturii, sportului sau cultelor.

''Potrivit experienţei din anii trecuţi, cea mai mare parte din sumă va ajunge la culte, atât pentru creştin-ordotocşi, catolici, ortodocşi de rit vechi sau alte culte, funcţie de ponderea lor'', a spus Nechifor, subliniind că fondurile se alocă pentru obiective de interes judeţean.

Construcţia Catedralei Mântuirii Neamului a început în decembrie 2010. Viitoarea catedrală va avea 120 de metri lungime, 70 de metri lăţime şi 120 metri înălţime, cu o capacitate de cinci mii de credincioşi, la slujbă. Costul lucrărilor pentru construcţia la roşu a fost estimat la 100 de milioane de euro.

La începutul anului 2011, Sfântul Sinod a aprobat o procedură de colectă naţională pentru construirea Catedralei. În februarie 2011, Guvernul a alocat 10 milioane de lei pentru acest proiect, iar Primăria Capitalei şi primăriile de sector au donat la rândul lor pentru construcţie.

Patriarhia a trimis, anul trecut, consiliilor judeţene o scrisoare prin care solicita câte 300.000 de lei ''pentru plata materialelor şi manoperei necesare lucrărilor la structură în această fază esenţială pentru bunul mers al întregii lucrări''. 

×