x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Clanul mafiot Beinur, dat pe mâna judecătorilor

Clanul mafiot Beinur, dat pe mâna judecătorilor

de Violeta Fotache    |    07 Feb 2011   •   17:08
Clanul mafiot Beinur, dat pe mâna judecătorilor

Membrii clanului Nuredin Beinur, specializat în recuperarea datoriilor şi terorizarea oamenilor de afaceri care nu plăteau “taxa de protecţie”, au fost trimişi în judecată de procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul instanţei supreme.

Dosarul trimis spre judecare Curţii de Apel Bucureşti are nouă inculpaţi.

Nuredin Beinur, Nuredin Erchin, Balaban Nelu Mihai, Pădure Mannix, Pop Constantin Ovidiu şi Popa Valentin vor fi judecaţi în stare de arest preventiv, pentru fapte precum instigare la şantaj, şantaj, şantaj în formă continuată, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. În stare de libertate vor fi judecaţi poliţistul Niţoi Cristinel, pentru săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, favorizarea infractorului şi conflict de interese; Hanganu Emanoil pentru instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, instigare la fals intelectual şi instigare la fals în declaraţii; Cantranjev Petre, pentru deţinere de arme neletale.

“Probele administrate în cauză în cursul urmăririi penale au relevat faptul că inculpaţii, începând cu anul 2000, percepeau taxe de protecţie (valoarea acestora ridicându-se la câteva mii de euro pe an) de la diverşi oameni de afaceri în schimbul promisiunii că vor putea derula în linişte activităţi comerciale  pe litoral. Victimele (semnatarele unor plângeri penale depuse la poliţie) erau descurajate în demersurile lor de soluţiile de netrimitere în judecată dispuse de sau prin intermediul acţiunilor întreprinse de  inculpatul Niţoi Cristinel (ofiţer de poliţie judiciară), inculpaţii reuşind să stopeze cercetările în cauzele  respective şi să muşamalizeze aflarea adevărului.”, se arată în comunicatul procurorilor.

Poliţistul-”frate” cu mafioţii

Ofiţerul de poliţie judiciară, Niţoi Cristinel urmărea favorizarea membrilor familiei Nuredin Beinur, folosindu-se de autoritatea pe care o avea asupra celorlalţi poliţişti din cadrul Poliţiei Staţiunii Neptun, mai ales în perioadele în care era împuternicit la conducerea acesteia, susţin anchetatorii.

Procurorii SUPC au mai probat că, pentru a-şi pune în aplicare planurile, membrii clanului Nuredin recurgeau, de  cele mai multe ori, la ameninţări cu moartea la adresa persoanelor vătămate şi a membrilor familiilor acestora, precum şi a martorilor, atât în mod direct, cât şi prin mesaje telefonice sau distrugeri de bunuri cu scopul intimidării.

Taxa de protecţie 15.000 de euro pe an

Procurorii ne dau şi un exemplu privind modul de operare în cazul colectării taxelor de protecţie. La data de 18 februarie 2010, Nuredin Beinur, Nuredin Erchin, Nuredin Ermin, Balaban Nelu Mihai, Pădure Marius şi Petcu Elvis s-au deplasat la Unitatea 129 Neptun, unde au provocat scandal public. Au proferat cuvinte şi expresii injurioase la adresa martorilor C.M.C. şi M.M., a agentului de pază, a lucrătorilor care efectuau activităţi de renovare şi a părţii vătămate M.M.. I-au ameninţat, au distrus bunuri. “Inculpaţii arătaţi mai sus au recurs la aceste măsuri extreme, în momentul în care partea vătămată M.M. a încercat să-şi câştige în instanţă sau prin intermediul organelor de poliţie dreptul de proprietate asupra unui teren pe care erau amplasate unităţi comerciale al căror acţionar majoritar era, teren a cărei folosinţă o cesionase, cu titlu gratuit, inculpaţilor Nuredin Beinur şi Nuredin Erchin, cesiune ce reprezenta, de fapt, taxă de protecţie (apreciată la valoarea de 15.000 euro/an).”, susţin procurorii.

Printre activităţile infracţionale ale inculpaţilor se numără şi acţiuni de recuperare a unor pretinse sau reale datorii existente între persoane fizice. Pentru a recupera aceşti bani, mafioţii recurgeau la metode de constrângere psihică a părţilor vătămate (ameninţări cu moartea) dar nu se dădeau în lături nici de la sechestrarea persoanelor ori chiar de la incendierea unor bunuri care le aparţineau victimelor. Un exemplu este cazul în care Nuredin Beinur le-a dat ordin lui Balaban Nelu Mihai şi Pop Constantin Ovidiu, la sfârşitul lunii aprilie 2010, să-l ameninţe pe martorul C.V., cu scopul de a recupera o pretinsă datorie de 8,4 Kg de aur.

Procurorii SUPC au dispus instituirea unui sechestru asigurător asupra acţiunilor deţinute de către inculpatul Nuredin Beinur în cadrul unei societăţi pe acţiuni.

Citeste Rechizitoriul AICI (PDF)

×