x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cocoşul dispărut. Percheziţii în lipsă la ex-soţul Elenei Udrea, în dosarul “Microsoft”

Cocoşul dispărut. Percheziţii în lipsă la ex-soţul Elenei Udrea, în dosarul “Microsoft”

de Petru Zoltan    |    Mara Raducanu    |    16 Oct 2014   •   20:41
Cocoşul dispărut. Percheziţii în lipsă la ex-soţul Elenei Udrea, în dosarul “Microsoft”
Sursa foto: Facebook

Fostul soţ al Elenei Udrea, afaceristul Dorin Cocoş, a dispărut din România în urmă cu aproximativ trei săptămâni, la scurt timp după ce numele său a apărut în dosarul de corupţie “Microsoft”. Martorii denunţători din dosar susţin că Dorin Cocoş a primit un comision de opt-nouă milioane de euro cash, banii fiind primiţi în Elveţia, de la Dinu Pescariu. Pe atunci, Dorin Cocoş era soţul ministrului Elena Udrea. Interesant, în declaraţia de avere a Elenei Udrea din 2009, aceasta a menţionat că a primit un împrumut în valoare de 200.000 de lei, tot de la Dinu Pescariu. Să fi beneficiat și Elena Udrea în urma divorţului de banii și bunurile obţinute de soţ în urma acestei afaceri? Ieri dimineaţă, procurorii anticorupţie au luat cu asalt 56 de locaţii din Bucureşti și Ilfov pentru a strânge probe în dosarul “Microsoft”. Printre locaţiile vizate de procurori s-au aflat mai multe proprietăţi deţinute de Dorin Cocoş. Dar nici urmă de acesta. Potrivit unor surse apropiate anchetei, Dorin Cocoş a plecat din România în urmă cu trei săptămâni, la scurt timp după ce a fost audiat şapte ore de procurorii anticorupţie. În urmă cu o săptămână, controversatul afacerist se afla pe o insulă în Grecia, de unde urma să plece în Dubai, acolo unde și-a mutat majoritatea afacerilor.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au efectuat ieri 56 de percheziţii la domiciile mai multor persoane şi sedii de firmă, implicate în afacerea de corupţie “Microsoft”. Au fost luate cu asalt locuinţele afaceriştilor Dorin Cocoş, Remus Truică şi Nicolae Dumitru “Niro”. Nu au scăpat de percheziţii nici fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu sau fostul consilier prezidenţial Dorin Marian. Interesant, a fost percheziţionată şi locuinţa fostului şef al Serviciului de Informaţii Externe, Cătălin Harnagea, care a fost consultant pentru EADS. În plus, procurorii anticorupţie au percheziţionat ieri şi sediul firmei lui Claudiu Florică, fostul şef al Fujitsu în România, acesta fiind audiat la DNA, în aceeaşi cauză, în urmă cu o săptămână.

Şpaga elveţiană
Martorii denunţători din dosar susţin că Dorin Cocoş a primit un comision de “opt-nouă milioane de euro” cash, banii fiind primiţi în Elveţia, de la Dinu Pescariu. În schimb, primarul preferat al Elenei Udrea, Gheorghe Ştefan “Pinalti” de la Neamţ s-ar fi ales doar cu vreo trei milioane de euro. “În cursul anului 2008 sau 2009, în contextul finalizării contractului dintre Guvernul României şi Microsoft, Florică Claudiu a apelat la Dinu Pescariu, despre care era cunoscut că avea o relaţie bună cu Dorin Cocoş pentru a-l susţine în cadrul licitaţiei ce urma a se realiza. Ştiu că, Pescariu Dinu a intermediat legătura dintre Florică Claudiu şi Dorin Cocoş. În perioada respectivă au fost organizate diverse întâlniri între Florică Claudiu şi Gabriel Sandu, fie la Ministerul Comunicaţiilor, fie în alte locaţii. Aceste întâlniri au fost intermediate de Dorin Cocoş. La unele dintre întâlniri a participat şi Gheorghe Ştefan, despre care se discuta că avea o oarecare autoritate asupra lui Gabriel Sandu. Ulterior adjudecării licitaţiei de către firma D.Con.Net., Dorin Cocoş a stabilit modul în care trebuie distribuite sumele transferate de la D.Con.Net către Barringwood Investment Ltd. Cred că această societate era controlatăde Dinu Pescariu. Ştiu că printre beneficiarii acestor sume se regăseau Gabriel Sandu, Gheorghe Ştefan, Dorin Cocoş, Pescariu Dinu, Nicolae Dumitru. Firmele în care urma să se facă plata i-au fost indicate lui Florică Claudiu de fiecare dintre persoanele mai sus menţionate, la fel şi persoanele de contact. Tot din discuţiile purtate am înţeles că sumele remise lui Dorin Cocoş au fost în cea mai mare parte remise în numerar, banii fiind retraşi numerar din Elveţia de Pescariu Dinu şi înmânaţi personal de acesta lui Dorin Cocoş”, se arată în declaraţia martorului DNA.

Udrea lui Pinalti
Candidatul preferat la prezidenţiale al lui Traian Băsescu, Elena Gabriela Udrea, a menţionat în declaraţia de avere depusă în 15 iunie 2009 că a luat un împrumut de 200.000 de lei de la Dinu Pescariu. La scurt timp după declanşarea scandalului “Microsoft”, Elena Udrea a fost audiată timp de două ore la sediul DNA într-un dosar în care primarul de Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, este acuzat de corupţie şi fraudarea fondurilor publice de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Pinalti este urmărit penal după ce şi-a folosit influenţa politică pentru a direcţiona fonduri publice către o firmă pe care o controla prin interpuşi. Banii proveneau de la Ministerul Dezvoltării şi Turismului, condus la acea vreme de Elena Udrea.

×