x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator COD ROŞU de ignoranţă. Deszăpezirea se putea face cu utilaje cumpărate din fonduri europene

COD ROŞU de ignoranţă. Deszăpezirea se putea face cu utilaje cumpărate din fonduri europene

30 Ian 2014   •   11:51
COD ROŞU de ignoranţă. Deszăpezirea se putea face cu utilaje cumpărate din fonduri europene

Autorităţile ar fi putut de acum câţiva ani să deszăpezească drumurile aproape gratis, cu utilaje performante cumpărate cu bani din fonduri europene.

Abia sub cod roşu de ninsori şi viscol, dar şi în stare de alertă pentru mai multe judeţe, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului pentru Fonduri Europene să ia măsuri.

Însă aceste fonduri europene puteau fi accesate încă din 2012. Ministrul Transporturilor de la acea vreme, Alexandru Nazare, nu a reuşit decât să obţină acordul Comisiei Europene şi să facă o evaluare a sumelor de care ar fi fost nevoie pentru necesarul de utilaje.

Pasul următor ar fi fost întocmirea unei cereri de finanţare. Doar că Nazare nu a mai apucat să facă asta pentru că i se încheiase scurtul mandat în Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu.

Programul Operaţional Sectorial Transporturi conţine cel puţin patru categorii de cheltuieli care ar putea fi eligibile pentru achiziţia de utilaje din fonduri nerambursabile de la UE de către CNADNR şi CFR.

Mai mult decât atât, nu doar instituţiile naţionale pot beneficia de fonduri pentru utilaje de deszăpezire, ci şi cele locale, prin Programul Operational Regional.

Dacă aceşi bani europeni ar fi folosiţi, economia de la bugetul de stat ar fi substanţială, având în vedere că în fiecare an statul cheltuie zeci de milioane de euro cu deszăpezirile.

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat într-o intervenţie telefonică la Antena 3 că în următoarele zile, ministerul pe care îl conduce va pregăti o analiză care să indice, în următorul cadru financiar, cine sunt beneficiarii acestui tip de achiziţii, de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, la consilii judeţene şi comune.

×