Avertizările meteorologilor legate de cantitatea mare de precipitaţii s-au confirmat ieri in Bacău, Vrancea, Vaslui şi Galaţi, judeţe in care ploile torenţiale au distrus mai multe case şi au blocat unele drumuri judeţene.
Avertizările meteorologilor legate de cantitatea mare de precipitaţii s-au confirmat ieri in Bacău, Vrancea, Vaslui şi Galaţi, judeţe in care ploile torenţiale au distrus mai multe case şi au blocat unele drumuri judeţene.
GALAŢI. Peste 30 de locuinţe au fost inundate şi peste 200 de persoane s-au refugiat in podul caselor in comuna Brăhăşeşti, din cauza unei viituri pe părăul Valea Boului. Primarul comunei, Vasile Băiculescu, a declarat că, după o rupere de nori care a durat o jumătate de oră, o viitură s-a format pe părăul Valea Boului, adăncimea apei ajungănd pănă la patru metri. Primarul a solicitat ajutor şi din partea ministrului Mediului. "Am făcut un studiu de fezabilitate care zace la minister", a precizat primarul. Ploaia torenţială insoţită de grindină a afectat şi localităţile Toflea, Nicoreşti, Priponeşti, Rădeşti şi Tecuciul Sec.
VRANCEA. Un cioban de 16 ani, din comuna Moviliţa, a murit pe cămp după ce a fost lovit de trăsnet, iar alte două persoane au fost luate de viitură pe răul Zăbrăuţi. Soţii Maria şi Ion Vlad au fost luaţi de ape cu tot cu căruţă, in timp ce incercau să treacă răul. Bărbatul a fost găsit pe malul răului in stare de şoc, insă femeia nu a fost găsită incă.
VASLUI. Cea mai afectată comună a fost Iveşti, unde văntul a smuls acoperişurile primăriei şi căminului cultural. Furtuna a smuls şi acoperişurile a două blocuri din municipiul Bărlad, acestea fiind proiectate pe cablurile de telefonie şi pe o conductă de gaze. In aceste condiţii, s-a decis oprirea furnizării gazului in zonă pentru evitarea unor incendii.
In Bacău, la Podu Turcului, 100 de case au fost inundate, iar circulaţia rutieră a fost intreruptă.
In jumătatea de vest a Romăniei, ieri la amiază se inregistrau valori de temperatură egale cu cele din cursul dimineţii sau uşor mai mici decăt acelea, valori cu pănă la 14-15 grade mai scăzute decăt maximele zilei de marţi. Răcirea vremii a insemnat şi aversă de lapoviţă in Munţii Banatului. Circulaţia aerului va fi de aşa natură, incăt formaţiunile noroase, care au determinat precipitaţiile din ţara noastră şi cele ce se vor mai genera, vor aborda ţările invecinate Romăniei. In condiţiile in care va mai pătrunde aer rece, aici vor fi cele mai scăzute temperaturi din Europa. (meteorolog Romica Jurca)
BUCUREŞTI
Azi (joi):
Vremea se va răci. Cerul va fi temporar noros, iar văntul va sufla moderat.
Măine (vineri):
Vremea va fi rece. Cerul va fi mai mult noros, favorabil ploii de scurtă durată in cursul zilei. Maxima: 21°C, iar minima: 8°C.
Poimăine (sămbătă):
Vremea va fi rece. Cerul va fi temporar noros, favorabil ploii in cursul zilei. Maxima: 22°C, iar minima: 9°C.
Pe litoral
Azi (joi):
Vremea se va răci. Cerul va fi temporar noros, favorabil ploii de scurtă durată. Văntul va sufla in general moderat. Temperatura aerului: 22-13°C. Temperatura apei: 23-22°C.
Măine (vineri):
Vremea va fi rece. Cerul va fi mai mult noros şi trecător va ploua. Văntul va sufla moderat, cu intensificări. Temperatura aerului: 23-12°C. Temperatura apei: 22-20°C.
Poimăine (sămbătă):
Vremea va fi rece. Cerul va fi temporar noros, iar condiţiile de ploaie vor fi reduse. Văntul
va prezenta intensificări.
Temperatura aerului: 22-10°C. Temperatura apei: 21-20°C.
La munte
Azi (joi):
Cerul va fi mai mult noros, iar pe arii relativ extinse va ploua, indeosebi in cursul zilei. La altitudini de peste 2.000 m vor fi condiţii de lapoviţă şi ninsoare. Izolat, cantităţile de apă vor depăşi 20-25 l/mp.
Măine (vineri):
Vremea va fi rece. Cerul va fi mai mult noros şi local va ploua.
Poimăine (sămbătă):
Vremea va fi rece. Cerul va fi temporar noros şi pe arii restrănse va ploua. Văntul va prezenta intensificări. Temperatura aerului nu va suferi modificări importante.