x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Concediul medical, la control

Concediul medical, la control

de Magda Colgiu    |    14 Apr 2010   •   00:00
Concediul medical, la control
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

Guvernul a decis, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, modificarea sistemului de acordare dar şi reducerea numărului de zile a concediilor medicale.  

Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a declarat că asiguraţii aflaţi în concediu medical vor fi verificaţi la domiciliul indicat "pe baza unei proceduri care va fi stabilită prin ordin comun al Ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Nu dorim să intrăm şi nu vom intra în casa sau în domiciliul cetăţeanului sau al asiguratului, dar dacă este cazul,  reprezentanţi ai Poliţiei vor putea să facă verificarea prezenţei la domiciliul sau la adresa indicată a pacientului".

Ministrul a mai precizat că "la momentul aprobării certificatului medical, asiguratul va da o declaraţie pe propria răspundere prin care va indica adresa la care va fi găsit şi îşi va asuma această posibilitate de verificare. Dacă nu găsim persoana respectivă la această adresă, se va încheia un proces verbal de către cel puţin cele două persoane care vor merge să verifice şi de a doua zi nu se va mai plăti concediu medical". Nici medicii care eliberează abuziv concedii medicale nu vor scăpa nepedepsiţi, a mai declarat Cseke.

În ceea ce priveşte numărul de zile acordate angajaţilor pentru concediu medical, acesta s-a redus de la 45 la 30. Măsura are rolul de a pune capăt abuzurilor, astfel încât de concediu medical să beneficieze doar pacienţii care au într-adevăr nevoie, afirmă ministrul. 

×
Subiecte în articol: observator