x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Conserve de peşte botulinic

Conserve de peşte botulinic

de Magda Marincovici    |    08 Iun 2007   •   00:00
Conserve de peşte botulinic
Sursa foto: DAN MARINESCU/

Toxina botulinică din conservele de peşte, carne sau legume este ucigaşă. Cinci pacienţi sunt la Institutul Matei Balş cu diagnosticul botulism, din cauza nerespectării normelor europene de procesare a conservelor.

SOS:normele europene de procesare, nerespectate

Toxina botulinică din conservele de peşte, carne sau legume este ucigaşă. Cinci pacienţi sunt la Institutul Matei Balş cu diagnosticul botulism, din cauza nerespectării normelor europene de procesare a conservelor.

La Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Bucureşti sunt internaţi cinci pacienţi (doi din Focşani şi trei din comuna Tuluceşti, Galaţi) cu diagnosticul de botulism. Unul dintre pacienţi, un băiat in vărstă de 12 ani din Focşani, este in stare critică, la secţia de anestezie terapie intensivă (ATI), conectat la aparate cu ajutorul cărora respiră, deoarece are muşchii respiratorii paralizaţi. Potrivit directorului institutului, prof. dr. Adrian Streinu Cercel, "chiar dacă starea este gravă, totuşi, ieri, spontan, copilul a respirat fără aparate.

Dar in orice moment pot interveni complicaţii fatale". Ceilalţi pacienţi se află sub supraveghere in secţia ATI a institutului, sub tratament antibotulinic, stabilit din punct de vedere al funcţiilor vitale. Prof. dr. Streinu Cercel spune că urmările bolii in cazul acestor pacienţi sunt in funcţie de cantitatea de toxină botulinică pătrunsă in corp. Pacienţii din Tuluceşti, tatăl şi cei doi copii, au măncat conservă de macrou, cu toxină botulinică, de la cantina socială, iar cei doi pacienţi din Vrancea au ajuns in spital de la conservă de pateu.

controale. După acest episod a fost controlată cantina socială din comuna Tuluceşti, judeţul Galaţi, şi s-au inregistrat numeroase nereguli, motiv pentru care a fost inchisă.

De asemenea, s-a dispus scoaterea din circuit a tututor conservelor din carne de peşte aflate in stoc, confiscarea şi distrugerea alimentelor cu termenul de valabilitate expirat. Medicii epidemiologi caută să identifice acum toate cele 33 de familii din Tuluceşti care au primit conserve din macrou de la cantina socială.

In cazul acestor pacienţi, cauza botulismului este o conservă de paşte sau de pateu de ficat. L-am intrebat pe profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, in ce condiţii se dezvoltă toxina botulinică in conserve.

semne. Această toxină apare dacă nu este respectat un document al Uniunii Europene, valabil şi in Romănia care prevede analiza riscului punctelor critice la materia primă, dar şi la produsul finit. La materia primă - peşte, carne, legume - trebuie ţinut seama de modul de respectare a condiţiilor de igienă.

In timpul procesării trebuie atinsă temperatura de omorăre a sporilor in toată masa produsului, nu numai la suprafaţă, ceea ce producătorul are obligaţia să verifice la produsul finit. In concluzie, toxina botulinică se dezvoltă in conserve pentru că apare un defect de procesare. Nu se respectă valorile de temperatură, ceea ce facilitează apariţia şi inmulţirea toxinei. Ambalajul bombat este semnul că este o conservă cu toxină botulinică.

Simptome

"Botulismul poate provoca paralizia braţelor, a picioarelor, a trunchiului şi a muşchilor respiratorii. Simptomele apar după 12 sau 36 ore de la consumul alimentelor contaminate"

Prof. dr.Adrian Streinu Cercel

×
Subiecte în articol: observator pacienti pacien