x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Constanţa, oraşul terorii

Constanţa, oraşul terorii

de Emilia Sava    |    04 Feb 2008   •   00:00
Constanţa, oraşul terorii

RÅFUIELI LA MALUL MÅRII l Primarul Radu Mazăre: "Mi-e frică şi mie! Îmi cumpăr pistol!"
Violenţele se înmulţesc la Constanţa, iar răfuielile sau jafurile cu victime descriu un oraş căzut pradă bandelor care-şi împart teritorii cu vărsare de sânge. Oraşul de la malul mării conduce într-un top neoficial al celor mai violente urbe.


RÅFUIELI LA MALUL MÅRII l Primarul Radu Mazăre: "Mi-e frică şi mie! Îmi cumpăr pistol!"
Violenţele se înmulţesc la Constanţa, iar răfuielile sau jafurile cu victime descriu un oraş căzut pradă bandelor care-şi împart teritorii cu vărsare de sânge. Autorităţile nu ţin pasul cu escaladarea violenţelor şi pun mâna pe arme. Oraşul de la malul mării este primul într-un top pe 2007 al celor mai violente urbe din România.


Bătăi cu bâte, distrugeri soldate cu răniţi care umplu urgenţa spitalului, atacuri armate caracteristice profesioniştilor – rănesc, nu ucid, pedepsesc, nu lichidează. Constănţenii au motive să se teamă. În ultimele săptămâni, două cazuri au atras atenţia, iar tabloul se conturează tragic.


ANCHETE. La 17 ianuarie, un om de afaceri din Constanţa de 43 de ani a fost victima unui atac armat. Asupra lui au fost trase cel puţin opt focuri cu un pistol Makarov, în zona picioarelor şi a abdomenului. Liviu Bamburic a fost transportat la spital şi supus unor intervenţii chirurgicale. A fost transferat ulterior la Spitalul Fundeni din Bucureşti. Autorul, spun poliţiştii, avea faţa acoperită şi a tras de la aproximativ cinci metri în momentul în care acesta intra în scara unui bloc din oraş. Cazul este în conti-nuare în cercetare. O altă tragedie a fost cea a taximetristului de 51 de ani găsit mort la 24 ianuarie pe un câmp de lângă localitatea Deleni. Iniţial, s-a crezut că omul s-a sinucis, dar până la urmă s-a dovedit că Hary Băcanu a fost victima nevinovată, aleasă la întâmplare, de trei constănţeni care l-au atacat pentru a-l jefui. Bărbatul fuse-se lovit, împuşcat, incendiat şi abandonat pentru a i se lua maşina. Procurorii şi poliţiştii au elucidat cazul după o săptămână. Şeful IJP Constanţa, chestorul Mircea Bârgoz, pune aceste cazuri pe seama unei atitudini mai puţin ferme din partea societăţii civile. El crede că deşi poliţia a reuşit clarificarea ultimului caz, succesul anchetei cum este cel al taximetristului este umbrit de cele întâmplate şi mai ales de moartea unui om. "Nu e normal ce se întâmplă pentru o ţară civilizată, e foarte greu să mă pronunţ ce provoacă aceste fapte, ar trebui analizate. O cauză ar fi alcoolul care se coroborează cu incultura unora şi cu o atitudine mai puţin fermă a societăţii civile", spune chestorul Mircea Bîrgoz.


COLABORARE. La astfel de fapte comise cu cruzime se adaugă alte incidente care tulbură liniştea oraşului. Acestea sunt doar două exemple dintr-o serie de violenţe care din toamna anului 2003 s-au ţinut în lanţ. Bandele rivale se răfuiesc în zona cluburilor cu bâte şi pietre, bătăi soldate cu răniţi şi pagube şi care, în situaţii diferite, culminează cu focuri de armă trase asupra unor oameni de afaceri. Cazuri ale căror dedesubturi rămân neclarificate, cel puţin public.


Primarul Constanţei, Radu Mazăre, spune că ar fi nevoie de o mai bună colaborare între Primărie şi Poliţie pentru stoparea violenţelor, şi chiar au loc întâlniri pentru găsirea unor soluţii. "Până în 2000 a fost un oraş destul de violent. E adevărat, fără împuşcături, dar cu săbii, cuţite şi altele, după care lucrurile începuseră să se aşeze pe un făgaş normal şi acum au reizbucnit şi este şi mai grav. Dacă mă întrebaţi, mi-e frică şi mie!" El a anunţat chiar că îşi va întări propriul sistem de pază şi că intenţionează să îşi ia un pistol pe care nu l-a mai purtat în ultima vreme, mai ales că au început să se producă incidente armate, cel mai probabil plătite. "Cel mai rău lucru este cel de insecuritate, mai rău decât orice. Mă tem că violenţele vor creşte, iar poliţia ar trebui să fie mai fermă, preventivă", mai spune edilul oraşului de la malul mării.


Cronologia violenţelor

  • 15 februarie 2007 – La un atelier de tapiţerie pentru maşini are loc o bătaie între două bande rivale – "Fraţii" şi "Spaniolu" – cu împuşcături şi bâte. Cele două grupări s-au "ciocnit" în mai multe rânduri, în ultimii doi ani.
  • 7 iulie 2007 – Omul de afaceri Petrică Iordache este găsit mort între stabilopozii de lângă plaja Modern Constanţa. După necropsie, se merge pe ipoteza unei morţi accidentale.
  • 10 decembrie 2007 – Un bărbat trage cu un pistol de gaze asupra unei femei, iar în maşina sa este găsit un întreg arsenal – un încărcător gol, o cutie cu 24 de cartuşe de 9 mm, o bâtă de baseball şi o sabie de 43 de centimetri. Poliţiştii spun că bărbatul era beat şi a tras fără motiv.
  • 18 decembrie 2007 – Doi cetăţeni ruşi sunt cercetaţi de poliţiştii constănţeni după ce distrug bunurile dintr-un restaurant din centrul oraşului. Totul, pe fondul consumului de băuturi alcoolice. Chiar şi în prezenţa poliţiştilor, cei doi au continuat să fie agresivi.
  • 28 decembrie 2007 – Mai mulţi tineri se iau la bătaie la o petrecere într-un bar şi distrug o maşină. Doi dintre ei ajung la spital pentru îngrijiri medicale.
  • 17 ianuarie 2008 – Atacul armat asupra omului de afaceri Liviu Bamburic.
  • 24 ianuarie 2008 – Taximetristul Hary Băcanu este găsit împuşcat şi incendiat pe un câmp. Scopul crimei: jaful.



×
Subiecte în articol: observator