x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Contre CSM – Finanţe pentru banii Justiţiei

Contre CSM – Finanţe pentru banii Justiţiei

de Violeta Fotache    |    09 Oct 2009   •   00:00

Consiliul Superior al Magistraturii şi Ministerul de Finanţe se află pe poziţii contrare, primul luptând pentru ca banii obţinuţi din afacerile judiciare să treacă în grădina instanţelor, în timp ce ministerul vrea să-i păstreze la bugetele locale.



CSM cere cu insistenţă ca sumele provenite din colectarea taxelor judiciare de timbru să fie transferate de la bugetele locale la instanţele de judecată, prin modificări legislative. Consiliul consideră că actuala destinaţie a acestor bani nu poate fi justificată obiectiv în condiţiile în care autorităţile locale nu alocă nici un fel de fonduri pentru funcţionarea instanţelor.

La solicitarea CSM, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a precizat că a încasat în anul 2008 aproape 140 de milioane de lei din afacerile judiciare şi că mai trebuie să încaseze încă vreo 40 de milioane de lei, bani aferenţi tot anului trecut.

MAGISTRAŢII ASUDĂ PENTRU ÎNGROŞAREA BUGETELOR LOCALE
Sumele încasate provin din taxe judiciare de timbru şi alte taxe de timbru, venituri din recuperarea cheltuielilor judiciare avansate de stat, încasări din valorificarea bunurilor confiscate, abandonate şi alte sume cotă parte o dată cu confiscarea. Or, membrii CSM arată că, pentru obţinerea acestor bani, instanţele judecătoreşti sunt cele care au alocat resurse importante, atât financiare, cât şi umane, în scopul desfăşurării proceselor.

Din acest motiv, spune CSM, "în condiţiile dificultăţilor financiare grave cu care se confruntă în prezent sistemul judiciar, este necesar ca sumele rezultate din plata taxelor judiciare de timbru să fie preluate urgent la bugetele instanţelor".

MFP consideră însă că această schimbare a destinaţiei banilor este contrară Legii finanţelor publice locale, potrivit cărora după aprobarea bugetelor locale pot fi aprobate acte normative cu implicaţii asupra acestora, dar numai cu precizarea surselor de acoperire a diminuării veniturilor sau a majorării cheltuielilor bugetare aferente exerciţiului bugetar pentru care s-au aprobat bugetele locale respective, dând totuşi ca posibilă soluţie pentru solicitarea magistraţilor modificarea Legii 146/1997 privind taxele judiciare de timbru.

×
Subiecte în articol: observator