x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Conturi murdare blocate

Conturi murdare blocate

de Violeta Fotache    |    13 Oct 2005   •   00:00
Conturi murdare blocate

Razboi declarat celor care au spalat bani pe teritoriul Romaniei. Conturile lor din strainatate au fost blocate. Primul stat: Monaco. Urmeaza indisponibilizarea conturilor in patru tari: Italia, Elvetia, Cipru si Andorra. Anchetatorii sunt pe cale sa-i anihileze pe membrii unei retele de macrocriminalitate economico-financiara, printre care se numara importanti politicieni si personalitati de vaza ale societatii romanesti.

O operatiune de mare anvergura a fost declansata de autoritatile romane pentru recuperarea sumelor uriase de bani obtinute fraudulos care au fost scoase din tara.

Primul pas, blocarea mai multor conturi bancare din Monaco, apartinand unor politiceni romani si unor personalitati ale vietii socio-economice. Urmeaza indisponibilizarea altora in state precum Elvetia, Italia, Cipru si Andora.

MONACO. Autoritatile romane au declansat o vasta operatiune de recuperare a sumelor spalate pe teritoriul tarii noastre si scoase apoi pentru a fi puse la adapost in conturile din strainatate ale unor barosani. Procurorul general, Ilie Botos, a declarat la inceputul acestei saptamani, in emisiunea televizata "Suta la suta", difuzata de Realitatea TV, ca printre persoanele care nu mai pot sa-si scoata banii din conturile deschise la banci din strainatate se numara destui oameni politici si personalitati de vaza ale societatii romanesti.

Contactat telefonic ieri, oficialul a confirmat acest lucru pentru Jurnalul National: "Exista sanse de recuperare a acestor bani de peste hotare!". Ilie Botos a refuzat insa sa raspunda oricaror alte intrebari. "Nu va putem spune absolut nimic, pentru ca ar insemna sa stricam ancheta!"

CE URMEAZA. Desi Parchetul Inaltei Curti de Casatie, pe rolul caruia se afla aceste dosare penale, nu a oferit ieri nimic publicitatii, surse bine informate din Parchetul General ne-au spus ca, fara a da nume de persoane, conturile care au fost blocate deja sunt deschise la banci din Monaco. Persoanele ale caror conturi au fost blocate sunt deja urmarite penal pentru comiterea infractiunii de spalare de bani, potrivit legilor, nefiind posibila blocarea unui cont bancar mai inainte de indeplinirea acestui act procedural. Potrivit acelorasi surse, se pare ca acelasi lucru se va intampla si cu banii pe care ii detin mai multe persoane in conturi bancare din Elvetia, Italia, Cipru si Andorra.

Operatiunea de recuperare a banilor spalati ajunsi prin conturi straine ar putea fi extinsa la nivelul mai multor state, deoarece la ultima intalnire a procurorilor generali din statele membre ale Uniunii Europene si din tarile candidate la aceasta structura s-a convenit ca autoritatile judiciare ale acestor tari sa colaboreze mai bine pentru combaterea macrocriminalitatii economico-financiare, inclusiv pe segmentul "spalare de bani".

SECRET BINE PASTRAT
"Exista sanse de recuperare a acestor bani de peste hotare! Nu va putem spune insa absolut nimic, pentru ca ar insemna sa stricam ancheta!" - Ilie Botos, procurorul general al Romaniei

DUBLU LA CORUPTIE
Politia Romana a trimis Departamentului National Anticoruptie (DNA), in primele opt luni ale acestui an, un numar de 147 de dosare privind comiterea unor infractiuni de coruptie, cu 126% mai multe decat in perioada ianuarie- august a anului trecut, se arata intr-un comunicat dat publicitatii ieri de MAI, care citeaza din raportul Inspectoratului General al Politiei Romane, prezentat ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga. Totodata, alte 1.601 de dosare au fost solutionate prin inaintarea catre alte structuri ale Parchetului. Numarul celor trimisi in judecata catre parchete s-a dublat, ajungand la 720, fata de numai 354 in primele luni ale anului 2004. Politia a cercetat pentru comiterea de infractiuni de coruptie 4.275 de persoane, dintre care 1.209 indeplineau functii de conducere. Dintre coruptii depistati, 83 sunt alesi in organele legislative centrale si locale, 371 sunt functionari publici, iar 239 sunt conducatori de societati comerciale, regii autonome si companii nationale. (Radu Crivat)

×
Subiecte în articol: observator