x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Coplata în Sănătate a intrat în dezbatere publică. Ministerul îi face reclamă: ”Va optimiza circuitul pacientului în sistem”

Coplata în Sănătate a intrat în dezbatere publică. Ministerul îi face reclamă: ”Va optimiza circuitul pacientului în sistem”

de Magda Marincovici    |    19 Apr 2012   •   13:20
Coplata în Sănătate a intrat în dezbatere publică. Ministerul îi face reclamă: ”Va optimiza circuitul pacientului în sistem”

Ministerul Sanatatii a publicat proiectul Legii coplatii de modificare a Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii pe pagina de web www.ms.ro. Proiectul se afla in dezbatere publica la sectiunea “Transparenta decizionala'. Cuantumul sumelor care vor reprezenta coplata asiguratului pentru unele servicii din pachetul de servicii de baza, precum si conditiile in care sunt platite acestea vor fi stabilite prin contractul-cadru.

Suma maxima reprezentand coplata asiguratului intr-un an calendaristic se va stabili, ulterior, prin hotarare a Guvernului.

In nota de fundamentare a acestui proiect se precizeaza ca introducerea coplatii “va duce la o mai buna adresabilitate a populatiei catre sistemul de asistenta primara, la imbunatatirea finantarii sistemului de sanatate si la realizarea unui control in ceea ce priveste neefectuarea serviciilor, reducerea platilor informale, asigurandu-se astfel cresterea calitatii asistentei medicale.

In comunicatul Ministerului Sanatatii referitor la lansarea spre dezbatere publica a acestui proiect, se precizeaza: “Coplata va optimiza circuitul pacientului in sistem si va fi un mecanism care va reduce utilizarea nejustificata a unor servicii din sistem, ca de exemplu accesarea serviciilor spitalicesti'.

Totusi, opiniile referitoare la degrevarea spitalelor prin introducerea coplatii sunt impartite. Astfel, in timp ce Ministerul Sanatatii este convins ca unitatile de primiri urgente nu vor mai fi asaltate de cazuistica severa, medicii sunt mai putin optimisti. “Nicaieri in lume coplata nu si-a dovedit eficienta. La un buget de 4,5 miliarde lei un plus de 10 milioane lei este total nesemnificativ. In schimb, unor grupuri mari de populatie li se va restrange sau chiar limita total accesul la servicii medicale. Consecintele acestui nou bir vor fi dramatice: va creste morbiditatea, spitalele vor fi supra aglomerate cu pacienti aflati in situatii critice din cauza imposibilitatii acoperirii coplatii si consultarii medicului specialist', avertizeaza profesorul doctor Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

×