x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Corectitudine politică "neaoşă", în Dobrogea

Corectitudine politică "neaoşă", în Dobrogea

de Diana Scarlat    |    12 Aug 2011   •   21:00
Corectitudine politică "neaoşă", în Dobrogea

Dobrogea este un foarte bun exemplu de "corectitudine politica" romaneasca, practicata aici de cateva secole, fara a fi impusa ca regula de integrare europeana. Asa s-ar explica existenta familiilor mixte, de romani cu bulgari, cu turci, cu tatari, lipoveni, greci sau evrei, precum si amestecul de traditii si obiceiuri, intr-o comunitate guvernata de armonie.

In Dobrogea traieste o populatie numeroasa de musulmani atat de bine asimilata, incat este foarte greu sa-ti dai seama, la prima vedere, daca stai de vorba cu un roman, cu un turc sau cu un tatar. Poate dupa trasaturile fetei distingi originea interlocutorului, dar dupa "vorba si dupa port" e aproape imporsibil, pentru ca nu mai exista deosebiri.

Practica Islamului in Romania este legata de stabilirea, pe teritoriul Romaniei, inca din secolul al XIII-lea a populatiei turco-tatare. Comunitatile musulmane stabile s-au constituit pe teritoriul Romaniei abia in secolele XIV - XV, ca urmare a instaurarii suzeranitatii Portii Otomane asupra Principatelor Romane, dar ele s-au dezvoltat mai ales in Dobrogea si in unele localitati de-a lungul Dunarii. Tot in Dobrogea exista si o comunitate numeroasa de "tigani turci", ai carei membri sunt musulmani si vorbesc, in egala masura, limbile romana, rromani si turca, dar care, asemenea tuturor celorlalti musulmani, sunt foarte bine asimilati. Exista numeroase familii mixte alcatuite si de membrii acestei comunitati cu romani, bulgari sau lipoveni.

Din punct de vedere religios este interesant de observat ca familiile mixte formate in ultimele decenii au ales, intr-un mod cat se poate de original, sa-si "boteze" copiii in ambele religii. Aceste practici sunt respinse in egala masura atat de catre preotii crestini, cat si de reprezentantii cultului islamic, insa, in viata de zi cu zi a comunitatii, inseamna armonie si felul romanesc de "a-mpaca si capra si varza", adica o forma populara de corectitudine politica, mostenita "din mosi stramosi", care demosntreaza ca in Dobrogea intalnim cea mai toleranta populatie din Europa.

Acest amestec de traditii si cultura a populatiilor din Dobrogea, indeosebi a celor de la malul Marii Negre, a facut posibila absenta conflictelor interetnice in aceasta zona. Astfel, comunitatile dobrogene pot fi cel mai bun exemplu de bune practici in privinta comuniunii armonioase a mai multor comunitati si de unitate in diversitate.

"Activitatea religioasa a musulmanilor in Romania este condusa de un muftiu, cu resedinta in municipiul Constanta. Muftiul este ales prin vot secret din randul clericilor, de catre Sura Islam. Alegerea este ulterior confirmata printr-un decret semnat de presedintele Romaniei. Pe langa muftiat functioneaza si un Colegiu Sinodal, numit Sura Islam, compus din 23 de membri, care se intrunesc periodic pentru rezolvarea unor probleme administrative si disciplinare ale cultului", aflam de pe site-ul oficial al comunitatii musulmane din Romania, islam.ro.

×