x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Cosmarul" lui Sharon, in Romania

"Cosmarul" lui Sharon, in Romania

17 Iun 2004   •   00:00
"Cosmarul" lui Sharon, in Romania

David Appel, un foarte bogat om de afaceri israelian, din cauza caruia premierul israelian Ariel Sharon a riscat inculparea pentru coruptie, a pus ochii pe Romania.

MARINA CONSTANTINOIU

El se afla zilele acestea la noi, impreuna cu unul dintre avocatii sai, Eldad Yaniv, fost sef al staff-ului de consilieri ai fostului premier (laburist) Ehud Barak, potrivit televiziunii israeliene.

Yaniv este acum consilier juridic al Partidului Muncii din Israel si apropiat al lui Tal Silberstein, unul dintre strategii electorali israelieni ai PSD.

Appel s-a intalnit cu oameni de afaceri romani, fiind interesat de investitiile imobiliare.

INSULA. Sharon a scapat de acuzatia de coruptie in dosarul cunoscut sub numele de "insula greaca". El era banuit ca ar fi primit mita de la Appel, la sfarsitul anilor ’90, prin intermediul fiului sau, Gilad, pentru a promova un proiect turistic in insula Patroklos, din Grecia. Sharon era la acea vreme ministru de Externe. Foarte influent in partidul Likud, al lui Sharon, Appel intentiona sa contruiasca acolo un gigantic ansamblu turistic si avea nevoie de autorizatiile necesare din partea autoritatilor elene, dar si de sprijin din partea oficialilor israelieni, inclusiv Sharon, ca sef al diplomatiei.

Appel i-ar fi propus, intr-o prima faza, 3 milioane mita lui Gilad Sharon, pentru un vag rol de consultant, desi acesta n-avea competenta in acest domeniu.

MITA. Cele 3 milioane nu au fost date, dar Appel a revenit, platindu-i 100.000 de dolari "salariu" lui Gilad, precum si 590.000 de dolari "prima" pentru ferma lui Sharon-tatal. In plus, Appel i-a promis "ajutor logistic" lui Sharon in campania sa pentru alegerea in fruntea Likud, in 1999.

David Appel a fost inculpat, in ianuarie anul acesta, pentru dare de mita, dar actul inculparii nu preciza daca Sharon a acceptat banii. Asa se face ca justitia a considerat ca nu exista suficiente probe pentru inculparea lui Sharon si a fiului sau.

×
Subiecte în articol: observator sharon appel