x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cristestii spera sa scape de PNA

Cristestii spera sa scape de PNA

17 Mar 2005   •   00:00

ECONOMIC/BUSINESS
STRATAGEMA - Uzinele Sodice Govora, scoase la vanzare Fratii Cristescu, patronii societatii timisorene BegaCom, au gasit cea mai convenabila solutie de a scapa de Uzinele Sodice Govora. Ei au convenit cu conducerea AVAS si cu presedintele Consiliului Judetean Valcea sa vanda USG unuia dintre cei mai importanti creditori, SC CET Govora SA.
OCTAVIAN HERTA

TRANZACTIE. Marius Cristescu a fost de acord sa vanda Uzinele Sodice Govora
Pretul solicitat de CET este unul mai mult decat rezonabil: 2,5 milioane de dolari, adica exact suma la care Cristestii au cumparat USG in urma cu doi ani, plus niscaiva investitii.

In urma cu doua zile, la AVAS a avut loc o intalnire intre Emil Cristescu, presedintele Consiliului Judetean Valcea, Dumitru Buse si conducerea CET Govora. Precizam faptul ca CET Govora se afla in subordinea Consiliului Judetean. Intalnirea a avut loc la solicitarea conducerii BegaCom, printr-o scrisoare trimisa AVAS in urma cu circa o saptamana, in care erau propuse mai multe solutii menite a rezolva situatia tensionata de pe platforma chimica valceana. Printre aceste solutii se regasea si cea a falimentului USG, varianta catalogata de presedintele CJ Valcea ca fiind "neserioasa".

SOLUTIE. Dupa mai multe discutii, s-a convenit asupra cedarii prin cesiune a contractului de privatizare nr. 45 a USG, incheiat in decembrie 2002, intre APAPS si BegaCom, in favoarea CET Govora. Emil Cristescu s-a aratat entuziasmat de aceasta solutie, si are toate motivele sa se bucure. Dupa ce timp de doi ani au facut ce-au vrut cu Uzinele Sodice Govora, dupa ce au taiat instalatii in perfecta stare de functionare pentru a le vinde la fier vechi unor firme turcesti pentru multe milioane de dolari, controversatii frati Cristescu se spala acum pe maini de orice fel de responsabilitate. Tranzactia se face tocmai acum, cand prefectul de Valcea, Anuta Handolescu, a sesizat PNA in legatura cu faptele Cristestilor.

TARG. Pana vineri, patronii BegaCom au promis ca vor veni cu o oferta de pret, pe care sa o negocieze cu conducerea CET Govora. Orice corespondenta in acest sens se va face prin intermediul AVAS. Oferta finala va fi inaintata astazi AVAS.

"Speram ca suma sa fie rezonabila si sa nu depaseasca pretul de cumparare a USG in 2002, adica doua milioane de dolari. La aceasta suma s-ar mai putea adauga inca 500.000 de dolari, reprezentand investitii, plus contravaloarea cheltuielilor de mediu. Daca vor veni cu o suma fantasmagorica, inseamna ca nu au urmarit decat sa obtina un profit din cumpararea si apoi vanzarea USG", spune presedintele CJ Valcea, Dumitru Buse. In acest moment, USG sunt inchise, iar oamenii trimisi in somaj tehnic, ei primind 75% din salariul de baza.

PIATA FAVORABILA
In contractul de privatizare al USG sunt prevazute anumite ajutoare de stat, de care ar urma sa beneficieze CET Govora, in cazul in care tranzactia se va perfecta. Este vorba de 335 miliarde de lei, bani din care se va suporta si plata sumei de 2,5 milioane de dolari, adica pretul probabil pentru care Cristestii vor accepta sa vanda USG. Dupa recuperarea datoriilor, Consiliul Judetean Valcea va preda USG AVAS-ului, pentru reprivatizare. In acest moment, exista o piata europeana extrem de favorabila productiei si vanzarii de soda, pretul tonei de soda caustica fiind de circa 160 de dolari.

×
Subiecte în articol: observator govora