x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Judecătorii Cristi Danileţ şi Alina Ghica, REVOCAŢI din CSM

Judecătorii Cristi Danileţ şi Alina Ghica, REVOCAŢI din CSM

26 Feb 2013   •   13:33
Judecătorii Cristi Danileţ şi Alina Ghica, REVOCAŢI din CSM

Judecătorii Alina Ghica şi Cristi Danileţ au fost revocaţi astăzi din funcţia de membri ai CSM, fiind pentru prima dată când se ia o astfel de decizie. Alina Ghica a fost revocată cu 11 voturi pentru şi 7 împotrivă, în timp ce în cazul lui Cristi Danileţ s-au înregistrat 14 voturi pentru şi 4 împotrivă, a anunţat preşedintele CSM, Oana Schmidt-Hăineală.

După pronunţarea CSM, Danileţ a părăsit sala, spunând că este ''profund dezamăgit'' de decizie.

Locurile celor doi judecători în CSM vor fi ocupate interimar de judecătorii care au obţinut, după ei, cele mai multe voturi la alegerea membrilor CSM din partea judecătoriilor şi, respectiv, a curţilor de apel, informează Mediafax. Aceştia vor fi desemnaţi în urma adunărilor generale ale judecătoriilor şi, respectiv, curţilor de apel. CSM va cere apoi Senatului să se pronunţe în cazul solicitării de validare a acestor magistraţi în funcţiile de membri ai Consiliului.

Magistraţii de la mai multe judecătorii din ţară au suspendat şedinţele de judecată, ca urmare a "pasivităţii" manifestate de Plenul CSM cu privire la solicitările de revocare din funcţia de membru al CSM a judecătorilor Cristi Danileţ şi Alina Ghica. Mai mult, judecătorul Dan Spânu, preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România, declarase anterior că, în condiţiile în care CSM nu va lua act de voinţa magistraţilor privind revocarea din funcţii a judecătorilor Ghica şi Danileţ, în viitorul apropiat urmează ca judecătorii să îşi suspende complet activitatea de judecată.

Alina Ghica şi Cristi Danileţ îşi depuseseră candidaturile la funcţia de vicepreşedinte al CSM în 4 ianuarie 2013, după alegerea Oanei Schmidt Hăineală ca preşedinte al Consiliului, ulterior împotriva lor adunările generale ale judecătorilor de la curţile de apel şi Judecătorii declanşând proceduri de revocare din CSM, nemulţumiţi de prestaţiile lor în CSM, dar şi pentru că, prin voturile lor, "au ajutat" ca un procuror să devină şef al justiţiei.

Acţiunea privind revocarea constituie cea mai amplă formă de protest a magistraţilor faţă de membri ai Consiliului.


×
Subiecte în articol: Alina Ghica Cristi Danilet revocare csm