x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Criza ne alungă din ţară

Criza ne alungă din ţară

de Elena Stan    |    04 Oct 2011   •   21:00
Criza ne alungă din ţară

Neincrederea in sistemul institutional si in decidenti, criza economica, ne­si­guranta zilei de maine si salariile mici sunt principalele motive pentru care tot mai multi romani decid sa emi­greze, potrivit Studiului 'Im­pac­tul crizei economice asupra migratiei for­tei de munca romanesti', realizat de Friedrich Ebert Stiftung.
Romanii considera ca sunt fortati sa plece la munca in strainatate pentru ca si-au pierdut locurile de munca sau li s-au diminuat semnificativ ve­niturile, iar sanse reale sunt doar in strainatate, Romania fiind conside­rata 'saraca, mizera, corupta, prost condusa si lipsita de oportunitati'.

Studiul arata ca nu doar cei care au rude in strainatate vor sa emigreze, ci oameni din aproape orice ge­ne­ra­tie, cu ascendente etnice, profesiona­le si varste foarte diferite. 'Emigrarea nu este determinata doar de venituri, ci si de neincrederea in sistemul insti­tu­ti­onal si in decidenti', se arata in stu­diu. Printre tarile de destinatie pre­fe­rate de romani atat in 2009, cat si in 2010 se numara Spania, Italia, Ger­mania, Danemarca, Marea Britanie si Austria.

In ultimii doi ani, majoritatea ce­re­rilor de loc de munca in statele eu­ro­pene au vizat sectoare ca agricultura, constructiile, industria pre­lu­cra­toa­re, industria hoteliera, industria alimentara, insa au fost inregistrate si cereri pentru profesii inalt ca­li­­fi­cate precum ingineria, IT, me­­­­­­di­cina, educatia.
'Ponderea cea mai mare in ceea ce ii priveste pe ro­ma­nii care doresc o slujba in strai­na­tate o detin cei cu pregatire prima­ra, gimnaziala si profesionala (44,6% in 2008, 50,1% in 2009, respectiv 47,4% in 2010), fiind urmati de cei cu studii liceale si postliceale (38,5% in 2009, respectiv 9,2% in 2010), iar mai apoi cei cu nivel de instruire universitar (11,4% in 2009, respectiv 13,4% in 2010)', rezulta din studiu. Majoritatea romanilor care au ales sa lucreze in afara granitelor, peste 70%, au ales fie Spania, fie Italia.

Astfel, aproximativ 90% dintre romanii din Spania au rate la banca pentru case sau/si masini acolo, pe cei mai multi criza prinzandu-i la inceputul creditelor, adica dupa cinci-sase ani de plata a imprumutului. In general, rata platita de un roman pentru un apartament in Spania este intre 700-500 euro pe luna, iar pentru o masina de 400-500 de euro pe luna.

'Cauzele cele mai frecvente pentru care cei care nu si-au pierdut locurile de munca nu reusesc sa faca fata cheltuielilor constau in aceea ca angajatorii nu mai permit munca pentru ore suplimentare, nu mai ofera bonusuri si nici al 13-lea salariu', se arata in studiu.

In Italia, pentru prima data in ultimii 20 de ani, numarul romanilor a inregistrat o scadere usoara, stabilindu-se putin sub 900.000, ultimele date statistice din 2010 aratand ca traiesc oficial 887.763 de romani, desi estimarea numarului real de romani aflati pe teritoriul italian se situeaza in jurul cifrei de un milion de persoane.

'Dinamica imigratiei in Italia a ramas relativ neafectata de criza economica. Desi rata neta a migratiei a scazut cu 21 la suta in primele noua luni ale lui 2009 comparativ cu ace­easi perioada a anului precedent, numarul cetatenilor straini in Italia a crescut pe perioada recesiunii. Cu toate acestea, transformarile inre­gistrate de piata muncii au fost destul de profunde', se arata in studiul citat.

In prima jumatate a anului 2009, rata somajului printre muncitorii migranti atinsese pragul istoric de 10 la suta si, la fel ca in cazul Spaniei, femeile migrante au fost mai putin afectate de somaj decat barbatii, ceea ce reprezinta o consecinta a concentrarii femeilor in sectoare econo­mice mai putin sensibile la fluctuatiile economice.
Ca si in Spania, migrantii au fost mai afectati de somaj decat muncitorii autohtoni.

Studiul a fost realizat in 2010 in 71 de comune si 30 de municipii si orase din judetele Brasov, Calarasi, Dolj, Maramures, Neamt si Vaslui. In total au fost intervievati 2.974 de romani din tara si 980 de migranti.

×