x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CSM a pierdut procesul cu Guvernul

CSM a pierdut procesul cu Guvernul

de Violeta Fotache    |    17 Iun 2009   •   00:00

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis ieri că între autoritatea judecătorească şi cea executivă nu există un conflict juridic de natură constituţională.



CCR s-a pronunţat asupra cererii de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre autoritatea judecătorească, reprezentată de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pe de o parte, şi autoritatea executivă, reprezentată de Guvernul României şi Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, pe de altă parte. În urma deliberării, cu unanimitate de voturi, CCR a constatat că aspectele sesizate de CSM nu întrunesc elementele conflictului juridic de natură constituţională. Decizia este definitivă şi general obligatorie.

Preşedintele CSM sesizase CCR cu privire la patru aspecte, referindu-se în primul rând la afectarea gravă a independenţei justiţiei prin subfinanţarea cronică a sistemului judiciar, dar şi la omisiunea Guvernului de a solicita avizul CSM asupra proiectelor de acte normative ce privesc activitatea autorităţii judecătoreşti (în perioada 2005 - 2009, 77 de acte normative care vizează activitatea judecătorească nu au fost avizate de CSM). Alt aspect criticat este faptul că Ministerul Justiţiei a desfăşurat anumite activităţi de control la instanţe judecătoreşti, ce ar fi vizat şi aspecte care ţin de competenţa exclusivă a CSM.


PLEDOARIE MINISTERIALĂ
"Nu se poate vorbi de o subfinanţare cronică în ultimii ani, doar că în ultimele luni, instanţele, în mod real, s-au confruntat cu aceste dificultăţi. Am adus cifre în faţa Curţii Constituţionale, am exemplificat cu bugete din anii 2000 şi 2008 care au crescut în mod constant. Am demonstrat că nu este vorba de o intenţie a Executivului, ci dimpotrivă, faptul că Guvernul a făcut tot ce i-a stat în putinţă în aceste împrejurări extrem de dramatice să menţină finanţarea instanţelor la un nivel cel puţin acceptabil", a declarat ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu, după ce a pledat în faţa instanţei CCR.

"Am arătat că în problema avizării actelor normative nu suntem în prezenţa unei atribuţii de ordin constituţional al CSM, suntem în prezenţa unei atribuţii de ordin legal, atribuţia legiferării potrivit Constituţiei rămâne Parlamentului, şi, prin urmare, nu ne aflăm în prezenţa unui conflict juridic de natură constituţională aşa cum a fost structurat acest concept prin două decizii anterioare ale CC din 2005 şi 2008", a spus Predoiu. Despre activitatea de control de la unele instanţe judecătoreşti, ministrul a susţinut că aceasta a vizat îmbunătăţirea managementului, neinterferând nici cu activitatea de judecată nici cu competenţele CSM.

Ministrul a făcut apel la cooperare, subliniind faptul că nu conflictul este calea de rezolvare a problemelor sistemului judiciar. El a solicitat magistraţilor şi personalului auxiliar să înţeleagă că este o perioadă de criză pasageră. "În acest momente grele trebuie să fim cu toţii mai flexibili, mai cooperanţi, să strângem din dinţi şi să ne promovăm interesele în limita legii şi a competenţelor instituţionale", a spus Cătălin Predoiu.

Citiţi aici pledoaria judecatorului Dan Lupascu, membru CSM - format pdf

×
Subiecte în articol: observator