x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CSM se împrieteneşte cu CES şi CIS

CSM se împrieteneşte cu CES şi CIS

de Violeta Fotache    |    03 Noi 2010   •   00:00

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a marcat miercuri două chestiuni importante, încheind un protocol cu Consiliul Economic şi Social şi deschizând discuţii cu reprezentanţi ai Consiliului Investitorilor Străini.

Preşedintele CSM, Florica Bejinaru şi judecătorul Dan Luşpaşcu s-au întâlnit la sediul CSM cu Steven van Groningen, vicepreşedinte CIS şi preşedinte Raiffeisen Bank, Doina Ciomag (directorul executiv al CIS) şi Daniel Nicolaescu (directorul departamentului juridic al Raiffeisen Bank). Întâlnirea a avut scopul "identificării unor soluţii relevante pentru sistemul judiciar românesc în cadrul proiectului «Programul pentru Creştere Economică ¬ Acţiuni prioritare pentru repornirea economiei»", conform CSM. Programul anunţat de CIS în luna octombrie cuprinde un set de 12 măsuri care ar avea ca efect creşterea Produsului Intern Brut al României cu 11,6% până în 2015, în termeni reali, crearea a 250.000 de locuri de muncă şi majorarea veniturilor bugetare cu 8,5%. Cele 12 acţiuni sunt parte a unui plan mai amplu, care include 80 de măsuri. Potrivit datelor CIS, costurile bugetare cumulate suplimentare presupuse de cele mai urgente 12 acţiuni au o pondere de 0,7% din PIB. Pe termen lung, estimările arată că măsurile vor genera o creştere economică indirectă suplimentară de circa 15%-20% din impactul direct.

Prin protocolul încheiat cu Consiliul Economic şi Social, CSM urmăreşte să redefinească rolul şi statutul asistenţilor judiciari, să îmbunătăţească dispoziţiile procedurale şi să unifice practica judiciară în litigiile de muncă şi asigurări sociale.
"Realităţile sociale ale României de azi ne determină să ne unim forţele, iar în temeiul protocolului pe care urmează să-l încheiem, Consiliul Superior al Magistraturii şi Consiliul Economic şi Social convin să coopereze în vederea: creşterii încrederii cetăţenilor în justiţie, în independenţa, imparţialitatea şi profesionalismul magistraţilor, redefinirii rolului şi statutului asistenţilor judiciari, îmbunătăţirii dispoziţiilor de ordin procedural privind soluţionarea conflictelor de muncă şi asigurări sociale, înfiinţării de tribunale specializate pentru cauze privind conflictele de muncă şi asigurări sociale", a declarat miercuri preşedinta CSM, Florica Bejinaru.

Aceasta a adăugat că numărul cauzelor având ca obiect litigii de dreptul muncii şi asigurări sociale este în continuă creştere, numai în primul semestru al anului 2010 fiind soluţionate 38.552 de cauze iar la nivelul curţilor de apel 13.484 de cauze. Tendinţa se menţină ascendentă şi pentru anul viitor, a subliniat Bejinaru.
"Contextul social determinat de criza economică, unele transmise pe canale mass-media din care rezultă că în viitor numărul cauzelor având ca obiect litigii de muncă va creşte exponenţial ne face să ne îndreptăm atenţia asupra modului în care poate fi gestionat acest fenomen. Realităţile sociale ale României de azi ne determină să ne unim forţele Consiliul Superior al Magistraturii şi Consiliul Economic şi Social", a mai spus Bejinaru.

La rândul său preşedintele CES, Florian Costache, a arătat că protocolul semnat cu CSM este bine venit, având în vedere că instituţia pe care o conduce este un organ consultativ atât al Parlamentului, cât şi al Guvernului.
"Acest protocol a fost trecut prin plenul CES, într-adevăr sunt multe probleme pe care ar trebui să le avem în vedere şi luând în considerare experienţa pe care o aveţi şi faptul că încercaţi ca justiţia să devină ceea ce ar trebui şi ceea ce cere Comisia Europeană, am convenit împreună toată deschiderea ca în urma semnării acestui protocol să trecem la treabă. Dacă fiecare şi-ar face mai bine datoria, ar ieşi lucruri mai bune în ţara asta", a spus Florian Costache.

×
Subiecte în articol: observator