x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CSM va verifica eliberarea lui Gigi Becali

CSM va verifica eliberarea lui Gigi Becali

23 Apr 2009   •   00:00

Consiliul Superior al Magistraturii s-a autosesizat, joi, în urma unor articole cu privire la eliberarea din arest a lui Gigi Becali, respectiv în legătură cu modul în care a fost repartizat dosarul la Tribunalul Bucureşti, unde cu două voturi din trei s-a hotărât punerea în libertate a acuzatului.



Biroul de presă al CSM a comunicat că va fi verificat modul în care s-a repartizat aleatoriu dosarul privind judecarea cererii de liberare condiţionată sub control judiciar a lui Gigi Becali.

Consiliul Superior al Magistraturii precizează că asigură independenţa magistraţilor şi este singurul garant al respectării acestui principiu fundamental unui stat de drept.

Tot joi, procurorul general Laura Codruţa Kovesi a afirmat că dacă există suspiciuni cu privire la eliberarea lui Gigi Becali din arest, doar procurorul de caz poate să sesizeze Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Întrebată de ce CSM nu face verificări cu privire la eliberarea lui Becali, în condiţiile în care inspectori judiciari ai Consiliului fac cercetări, în urma sesizării unei organizaţii, în legătură cu arestarea finanţatorului FC Steaua, Kovesi a spus că o astfel de sesizare ar trebui să provină de la procurorul de caz.

"Această sesizare ar trebui să provină de la procurorul de caz sau de la procurorii care se ocupă de acest caz, în situaţia în care au indicii de încălcare a Codului deontologic şi a legilor de organizare judiciară. Nu pot să fac eu o astfel de sesizare, să mă substitui eu procurorului de caz", a declarat Kovesi jurnaliştilor, după şedinţa CSM.

Procurorul general al României este membru de drept al CSM.

CSM a fost sesizat de organizaţia "Forţa Civică", după arestarea din 3 aprilie a lui Becali, reclamând nelegalităţile în încarcerarea finanţatorului echipei Steaua.

Becali a fost eliberat vineri, 17 aprilie.

Presa centrală a reclamat anumite suspiciuni cu privire la constituirea completului de judecată, care a soluţionat cererea de liberare condiţionată sub control judiciar a lui Becali. De altfel, de joia trecută, în media circula informaţia că a doua zi, Becali va părăsi arestul. Suspiciunea a fost întărită şi de faptul că, vineri dimineaţă, pe rolul Judecătoriei Sectorului 1 se afla pentru soluţionare o altă cerere de eliberare a lui Becali, la care s-a renunţat.

După câteva ore, Tribunalul Bucureşti a decis liberarea provizorie sub control judiciar a lui Becali.

Completul de judecată al Tribunalului Bucureşti, care a judecat şi a admis recursul lui Gigi Becali faţă de decizia Judecătoriei sectorului 1 prin care s-a respins cererea de eliberare sub control judiciar a fost format din Constantin Marino Marin - preşedintele Secţiei I a Tribunalului Bucureşti şi subalternii săi Monica Cipariu şi Dorel Matei (cel care a condus şedinţa de vineri şi care se pronunţase pe arestarea lui Gig Becali).

Potrivit unor surse judiciare, completul de la Tribunalul Bucureşti care a judecat recursul lui Becali a fost constituit "ad-hoc" pentru judecarea cererii de eliberare a bodyguad-ului lui Becali, Dumitru Beciu, însă ca urmare a faptului că tot vineri a fost redactată şi motivarea sentinţei dată de Judecătoria sectorului 1 - prin care s-a respins eliberarea sub control judiciar a lui Gigi Becali, judecarea recursului a intrat la acelaşi complet. Motivul a fost acela de a nu mai constitui un alt complet de judecată pentru ziua de sâmbătă, când se aştepta dezbaterea cererii de eliberare sub control judiciar.

În final, după pledoariile avocaţilor, cu două voturi "pentru" şi unul "împotrivă", instanţa a admis contestaţia avocaţilor. "Opinia separată a fost în sensul respingerii recursului", a anunţat preşedintele de complet Dorel Matei, tot el fiind cel care s-a pronunţat împotriva eliberării lui Becali.

Unul dintre cei trei judecători din complet a fost Constantin Marino Marin, care este chiar preşedintele Secţiei I a Tribunalului Bucureşti.

La alegerile locale din iunie 2008, Constantin Marino Marin a fost preşedintele Biroului Electoral Municipal Bucureşti (BEM), acesta demisionând "din motive medicale", după ce judecătorii din Birou au ameninţat că vor pleca din cauza acestuia.

Inaintea demisiei, Biroul Electoral Central (BEC) transmisese Tribunalului Bucureşti o scrisoare în care semnala nereguli în activitatea Biroului Electoral al Municipiului Bucureşti (BEM) şi în care cerea "într-o formulare elegantă" înlocuirea magistraţilor de la BEM.

Un cuvânt important în punerea în libertate a lui Becali a avut-o judecătorul Marino, preşedintele Secţiei I a Tribunalului Capitalei.
Mediafax

×
Subiecte în articol: observator becali bucuresti