Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis ieri prin vot să recomande ca Adunările Generale ale magistraţilor să aibă în vedere eventualitatea suspendării protestelor până la soluţionarea revendicărilor.
Anunţul a fost făcut de preşedintele CSM Virgil Andreieş, care a solicitat de urgenţă un dialog cu puterea Legislativă şi Executivă pe tema statutului magistratului. Anterior votului, preşedintele CSM a salutat magistraţii pentru solidaritate şi fermitate, apreciind că interesul justiţiabilului este ca magistraţii să se întoarcă în sălile de judecată. "Sper ca măcar în acest moment Guvernul să renunţe la această atitudine arogantă, ostilă şi cinică la adresa puterii judecătoreşti. Arogantă a fost modalitatea în care au tratat doleanţele sistemului judiciar încă de acum câteva luni. Cinică prin faptul sau cel puţin pentru că atunci când instanţele nu puteau să funcţioneze datorită lipsei de citaţii au transferat din motive electorale taxele de timbru de la justiţie spre autorităţile locale. Ostilă prin modul în care s-a manifestat acea comisie în negocierile pe salarizare, la care cu greu am acceptat să participăm. Pe de altă parte, eu cred că astăzi trebuie să găsim o rezolvare", a explicat Virgil Andreieş. Votul a fost nouă "pentru" şi cinci împotriva încetării protestului.
Eliberatoarea lui Hayssam, promovată la ICCJ
Tot ieri CSM a decis promovarea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a judecătoarei Sofica Dumitraşcu de la Curtea de Apel Bucureşti. Aceeaşi care în aprilie 2006 a decis ca judecarea lui Omar Hayssam să se facă în stare de libertate, pe motive medicale, sirianul părăsind România la sfârşitul lunii iunie 2006. În final, Hayssam a fost condamnat, în lipsă, la 20 de ani de detenţie, pentru implicare în răpirea ziariştilor români în Irak. Judecătoarea Dumitraşcu a fost admisă ieri pentru unul din cele şapte posturi vacante la Secţia penală a ICCJ, în urma interviului susţinut în faţa membrilor CSM. (G.A.)
Citește pe Antena3.ro