Ai un copil hiperkinetic pe care nici o educatoare nu vrea să-l primească la grădiniţă, ai luat o notă mică şi nu ştii cum să-ţi anunţi părinţii severi, prietenul te presează să faci sex, deşi nu eşti decât în clasa a VI-a, sau poate eşti un "tocilar" invizibil pe care nu-l observă nimeni în clasă.
Poţi scrie tot ce vrei fără să-ţi fie frică sau jenă, fie că eşti elev, părinte sau profesor, pe e-mail: scoala@jurnalul.ro sau la adresa Piaţa Presei Libere nr. 1, corp D, etaj VIII, Sector 1, Bucureşti. Consilierii şcolari îţi vor oferi soluţii pentru problemele tale în pagina de Şcoală.
"Sunt în clasa a VIII-a, iar anul ăsta trebuie să mă decid asupra profilului pentru care o să optez la liceu. Vă rog să-mi spuneţi ce m-ar ajuta mai mult dacă vreau să dau apoi la Psihologie: ştiinţele sociale sau ştiinţele naturii?" (Dragoş, Braşov)
"Decizia în ceea ce priveşte alegerea studiilor, a profesiei este determinată de: mediul social din care provine un tânăr, de profesia părinţilor, situaţia economică, mediul cultural şi educaţional, grupul de prieteni etc.
Consilierea pentru orientarea şcolară presupune cunoaştere şi autocunoaştere, informaţii cu privire la unităţile şcolare potrivit resurselor de care dispune elevul, îndrumări privind alegerea formei de învăţământ potrivită nivelului de cunoştinţe.
Specializarea liceului poate să fie filiera teoretică, tehnologică sau vocaţională. Specializările la profilul real sunt matematică-informatică, ştiinţele naturii, ceea ce înseamnă mai multe ore de chimie, matematică, fizică. În ceea ce priveşte profilul uman, specializările sunt următoarele: filologie-bilingv, filologie-intensiv, filologie, ştiinţe umane şi sociale. Acest profil presupune mai multe ore de limbi moderne, discipline socio-umane, precum psihologie, sociologie, istorie, economie, geografie. Parcurgând această listă putem observa că profilul umanist este cel care te va ajuta să dai admitere la Psihologie".
• Profesor psihopedagog Mirela Moaghen, Şcoala nr. 103, Bucureşti
Citește pe Antena3.ro