x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cum este CĂLCAT ÎN PICIOARE Tratatul româno-ungar de oficialii de la Budapesta

Cum este CĂLCAT ÎN PICIOARE Tratatul româno-ungar de oficialii de la Budapesta

15 Aug 2014   •   15:18
 Cum este CĂLCAT ÎN PICIOARE Tratatul româno-ungar de oficialii de la Budapesta

Vicepreşedintele PC, Codrin Scutaru, califică drept 'iresponsabile' afirmaţiile unor lideri politici de la Budapesta şi le cere acestora 'să recitească' tratatul politic de bază dintre România şi Ungaria.

'Semjen Zsolt, vicepremierul Ungariei, Vona Gabor, preşedintele Jobbik, şi alţi lideri politici de la Budapesta ar trebui să recitească tratatul politic de bază dintre România şi Ungaria înainte de a face afirmaţii iresponsabile din punct de vedere politic şi diplomatic. Aşa cum a punctat şi şeful diplomaţiei române ieri, (joi, n.r.) declaraţiile decidenţilor politici din Ungaria care îndeamnă la autonomii pe criteriul etnic pun sub semnul întrebării valabilitatea tratatului politic bilateral dintre România şi Ungaria, putând însemna chiar o violare a acestuia', afirmă vicepreşedintele PC, citat de Agerpres.

Codrin Scutaru adaugă că tratatele internaţionale prevăd foarte clar că statul pe teritoriul căruia trăiesc minorităţile este singurul care are dreptul şi obligaţia de a gestiona situaţia de pe teritoriul său şi de a adopta măsuri care să asigure prezervarea identităţii minorităţilor.

'România este un model la nivel european în privinţa respectării drepturilor minorităţilor naţionale. Modelul european de protejare a minorităţilor, adoptat de România, nu presupune 'insule' sau enclave pe teritoriul ţării. (...) Românii de etnie maghiară sunt cetăţeni români şi europeni şi orice discuţie din zona diplomatică trebuie să ţină cont de viitorul european şi transatlantic al ţării noastre. La 7 ani de la intrarea României în Uniunea Europeană, este momentul să revenim la teme legate de viitorul nostru comun, nu de trecut', mai afirmă vicepreşedintele PC.

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, s-a declarat, joi, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, împotriva autonomiei teritoriale pe criterii etnice şi a punctat că declaraţiile decidenţilor de la Budapesta care îndeamnă la autonomii teritoriale sau drepturi colective pot însemna o contestare sau o violare a tratatului de bază dintre cele două ţări, care are reglementări clare în acest sens. 

Titus Corlăţean a spus că în tratatul de bază s-au stabilit reguli care trebuie respectate de ambele ţări şi acestea nu implică obligaţia pentru România sau Ungaria de a asigura autonomii administrative pe criterii etnice.

×