x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cum sa furi 13 milioane de euro

Cum sa furi 13 milioane de euro

27 Mai 2004   •   00:00

Una dintre cele mai mari investitii italiene din vestul Romaniei, evaluata de experti la 13 milioane de euro, este pe cale sa fie instrainata pentru 2.850 euro, in urma unei decizii a Tribunalului Timis.

TIBERIU KISS

Societatea Comerciala Keratech SRL a fost infiintata in 1998 de cetateanul italian Stelio Giovannini. Un an mai tarziu, in noiembrie 1999, omul de afaceri cedeaza 50% din partile sale sociale in favoarea unui conational de-al sau, Adriano de Angelis, care devine actionar si administrator. In 2002, Stelio Giovannini cedeaza celelalte actiuni fiicei sale, Roberta.

Evazionist cu antecedente

Fondatorul societatii, Stelio Giovannini, a aflat in vara anului trecut ca partenerul sau de afaceri are o condamnare penala in Italia. Conform unei sentinte pronuntate in 1998 de Tribunalul Viterbo din Italia, Adriano de Angelis se face vinovat de evaziune fiscala si deturnare de fonduri in suma de peste 2 milioane euro, care au dus la "falimentul fraudulos al societatii Europa Ceramica Sanitaria, Italia". In plus, de Angelis a fost implicat la inceputul anului 1999 si in falimentul societatii engleze Vortoplast, la care era administrator unic.

Potrivit articolului 35 din Legea 31 din 1990 privind societatile comerciale, persoanele care au condamnari penale pentru infractiuni de natura economica nu pot fi administratori de firma, iar daca ascund ca au antecedente penale, sunt decazute automat din calitatile avute. Pe baza acestei legi, Stelio Giovannini, in numele fiicei sale, a cerut sectiei comerciale a Tribunalului Timis excluderea din societate si din functia de administrator al SC Keratceh SRL Lugoj a lui Adriano de Angelis.

Vandut pentru 2.850 de euro

Instanta timiseana accepta insa solicitarea avocatilor lui de Angelis, care ceruse excluderea din societate a lui Giovannini si instrainarea actiunilor sale pentru 2.850 de euro. Judecatorul cauzei fixeaza un termen pentru excluderea lui Giovannini din societatea Keratceh, desi partile sale sociale fusesera deja cedate fiicei acestuia.

Giovannini sustine ca 250.000 euro proveniti dintr-un cont al fostului sau asociat vor deveni sponsorizare electorala pentru unul dintre membrii marcanti ai PSD Timis. "Stiu lucrul asta, dar nu pot sa-l dovedesc. Nu degeaba, justitia se face ca nu vede", sustine italianul.

Keratech, o afacere profitabila

Keratech este principala industrie italiana din Lugoj si s-a situat in ultimii trei ani pe locul intai din judetul Timis in sectorul producerii de obiecte ceramice. Firma a realizat un profit anual de 50 miliarde de lei si a primit anul trecut, in prezenta premierului Adrian Nastase, un premiu de excelenta. Fabrica are depozite proprii si distribuitori in Europa si a fost evaluata in 2002, de o firma de experti din Italia, la suma de 13 milioane de euro, adica peste 550 miliarde de lei.
×
Subiecte în articol: observator giovannini