x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cumetriile Bac-ului - In atentia "pleziristului" si "epicureanului" ministru Vladescu

Cumetriile Bac-ului - In atentia "pleziristului" si "epicureanului" ministru Vladescu

08 Feb 2007   •   00:00

"Manualele" cu subiecte provizorii de Bacalaureat sunt un mod perpetuu de pricopseala pentru stabimea din Ministerul Educatiei si Cercetarii. Anual, "afacerea" lor este tolerata de mai-marii Educatiei si le baga bani frumosi in conturi; lor si editurilor "agreate"...

Andreea Diaconu/JURNALUL NATIONAL
DEGAJAT. Vladescu, regele taxelor, n-are treaba cu evaziunea din scoli
Lucian Tudose/ROMPRES
INSPECTOR-SEF. Cristian Alexandrescu are si el in palmares un manual
"Manualele" cu subiecte provizorii de Bacalaureat sunt un mod perpetuu de pricopseala pentru stabimea din Ministerul Educatiei si Cercetarii. Anual, "afacerea" lor este tolerata de mai-marii Educatiei si le baga bani frumosi in conturi; lor si editurilor "agreate"...

In numarul din 5 februarie 2007, Jurnalul National a dat in vileag inca o escrocherie tutelata de ministrul Mihai Hardau. Este vorba despre brosura "Cele 100 de variante de subiecte propuse pentru proba scrisa a examenului national de Bacalaureat", aparuta la Editura Art si realizata de autori din cadrul Serviciului National de Evaluare si Examinare din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii. Care brosura, avand pretul de 22 RON, ofera celor care au cumparat-o surpriza de a contine subiecte provizorii, cele finale urmand sa apara dupa 15 februarie 2007.

CLICA. Chestionat de reporteri asupra afacerii, ministrul a mimat indignarea si a infierat, pe ton declamativ-demagogic, fapta. Mai sincer a fost insa unul dintre autori, care, a declarat ca nu intelege pentru ce se agita presa, de vreme ce "in fiecare an au aparut asemenea carti". Si are perfecta dreptate. De pilda, in numarul din luna mai 2006, revista Scoala romaneasca a publicat o ancheta ce demonstra ca "inspectorul general al Capitalei, impreuna cu mai multe persoane din SNEE (Serviciul National de Evaluare si Examinare - n.n.), a scos o brosura cu subiectele date la simularea de Bacalaureat". Este vorba despre faptul ca inspectorul general al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, Cristian Alexandrescu, impreuna cu mai multe persoane din cadrul SNEE, a realizat brosura cu titlul "BACALAUREAT 2006". Brosura care a "beneficiat" de dubla recomandare (prefata si postfata) apartinand lui Adrian Stoica, director la acea vreme al SNEE. A carui sotie, profesoara Marilena Stoica, s-a numarat, de asemenea, printre autorii cartii. In ceea ce il priveste pe inspectorul general al ISMB, provenit din "pepiniera de cadre" a MEdC, trebuie adaugat ca, sub obladuirea domniei sale, directori de liceu din Capitala au primit spre difuzare (cititi: "Spre comercializare"!) seturi de volume din lucrare, fiecare avand pretul de 75.000 lei vechi/bucata. Nota bene: nici aceasta "initiativa editoriala" nu a avut aprobarea ministerului.

DEMAGOGIE. La acea vreme, ministrul Mihai Hardau declara taios: "Mi se pare incorect ca sarcinile de serviciu sa le convertesti in bani pentru tine. Am vazut brosura si acum incepem cercetarile". "Acum" - adica in luna mai 2006! A vazut cineva, de atunci si pana in ziua de azi, concluziile "cer-cetarilor" cu care ameninta ministrul? Cum putea Mihai Hardau sa dispuna cercetarea inspectorului general al ISMB, atata vreme cat el insusi a instituit o modalitate sui generis de examinare si solutionare a semnalelor critice care il vizeaza pe acesta din urma: memoriile sau sesizarile sunt trimise spre analiza si solutionare tocmai celui in cauza, acesta parafand si iscalind pana si raspunsurile catre petenti? Culmea celeritatii!, unui memoriu, inregistrat la MEdC la data de 29.06.2006 si remis ISMB spre solutionare, i se raspunde cu data de... 15.05. 2006.

BROSURA, IN ATENTIA ANPC
Dupa ce s-a declarat neputincios, ministrul Mihail Hardau i-a felicitat pe elevii bucuresteni care au reclamat la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) comercializarea in scolile lor a brosurii cu subiecte pentru Bacalaureat. "Ii felicit pe elevi si chiar as vrea sa-i cunosc. Gestul lor este un pas spre normalitate", a declarat ieri ministrul. In urma sesizarii facute de elevi, ANPC a dispus cercetarea de urgenta a informatiilor din reclamatie si a transmis datele Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, precum si Garzii Financiare pentru verificari.

×
Subiecte în articol: observator brosura