x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Curaj: Numai universităţile vor retrage titlurile de doctor

Curaj: Numai universităţile vor retrage titlurile de doctor

19 Ian 2016   •   15:10
Curaj: Numai universităţile vor retrage titlurile de doctor

Universităţile vor fi singurele instituţii abilitate să retragă titlurile de doctor, a anunţat, marţi, ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, după ce Guvernul a decis modificarea Legii 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare.

El a explicat că universităţile vor putea retrage titlul de doctor sau vor putea anula diploma, indiferent de momentul şi modalitatea în care acestea au fost atribuite.

"Am făcut prima mişcare în sensul stabilirii cadrului legislativ şi normativ privind doctoratul în România. O ordonanţă pentru Legea 206/2004 privind etica în cercetare, dezvoltare şi inovare. Am modificat două articole. Acela care de fapt stabilea că sunt două categorii de deţinători de titlu de doctorat - am anulat acest articol. În al doilea articol, articolul 14, acolo unde sunt reglementate sancţiunile, am scos două reglementări - una legată de retragerea titlului de doctor şi cealaltă legată de retragerea conducerii de doctorat. E foarte clar lămurit: nu sunt în atribuţia Consiliului Naţional de Etică, vor fi cu siguranţă în atribuţia universităţilor şi a CNATDCU", a declarat Curaj, la Palatul Victoria, la finalul şedinţei de guvern.

El a precizat că pe tema doctoratelor vor mai urma modificări, urmând ca, după începerea activităţii parlamentare, Guvernul să dea o ordonanţă de urgenţă referitor la acest subiect.

"Vom avea ordonanţă de urgenţă pentru Legea educaţiei şi apoi vom veni cu hotărâri de guvern şi ordine de ministru care depind de această ordonanţă de urgenţă (...) pentru a avea un cadru total funcţional. (...) În prima şedinţă de guvern după începerea activităţii parlamentare sau în cea de-a doua, în cel mai rău caz, vom avea ordonanţa de urgenţă. Noi lucrăm la ea, o avem pregătită", a precizat ministrul.

În ceea ce priveşte atribuţiile care rămân în sarcina Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), Curaj a spus că despre această structură trebuie discutat "la pachet" cu altele, precum Consiliul Naţional de Etică, Consiliul Naţional de Etică şi Management Universitar, consiliile de cercetare, dezvoltare, inovare.

"Primul mecanism pe care îl voi pune în practică este acela ca o persoană să nu poată să facă parte decât dintr-un consiliu. (...) Eu nu dizolv sau desfiinţez o instituţie, ci creez mecanismele ca acestea să se construiască aşa cum trebuie ca să-şi îndeplinească rolul şi nu trebuie să uităm că rolul acestora se schimbă", explicat Adrian Curaj.

×
Subiecte în articol: adrian curaj doctorate