x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CUTREMUR în România! De ce nu a funcționat RO-ALERT. Raed Arafat a dat explicații

CUTREMUR în România! De ce nu a funcționat RO-ALERT. Raed Arafat a dat explicații

28 Oct 2018   •   04:00
CUTREMUR în România! De ce nu a funcționat RO-ALERT. Raed Arafat a dat explicații

CUTREMUR. Duminică dimineață, la ora 3.38.06, s-a produs un cutremur de 5,8 magnitudinea pe scara Richter în zona seismică Vrancea, la o adâncime de 150 de km.

Păstrați-vă calmul, pot urma replici ale cutremurului, anunță ISU.

Au fost persoane care au crezut că RO-Alert trebuia să anunțe că se va produce un cutremur în România. Realitatea este că sistemul nu are această funcție. Raed Arafat a explicat că informațiile prin RO-Alert vin după producerea seismului.

„Suntem întotdeauna în alertă. RO-ALERT nu este menit să transmită mesaje înaintea cutremurului. E menit să-l folosim pentru mesaje ulterioare”, a precizat Arafat la Digi 24.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) precizează că Sistemul RO-ALERT nu difuzează notificări în cazul seismelor, anterior declanşării acestora.

"În cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanşării acestora. Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecinţe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populaţiei, cu măsuri de protecţie adecvate (de exemplu: puncte de distribuţie a ajutoarele de urgenţă)", a precizat IGSU.

Portalul www.ro-alert.ro dedicat informării populaţiei privind sistemul de avertizare-alarmare în situaţii de urgenţă a fost lansat, de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) din Ministerul Afacerilor Interne, în data de 15 septembrie.

×
Subiecte în articol: Raed Arafat