x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cutremurul de vineri din Gorj, cea mai puternică replică a celui de 5,7: Activitatea seismică din zonă este în continuare intensă. Nu excludem și posibile replici mai puternice

Cutremurul de vineri din Gorj, cea mai puternică replică a celui de 5,7: Activitatea seismică din zonă este în continuare intensă. Nu excludem și posibile replici mai puternice

de Redacția Jurnalul    |    17 Feb 2023   •   22:33
Cutremurul de vineri din Gorj, cea mai puternică replică a celui de 5,7: Activitatea seismică din zonă este în continuare intensă. Nu excludem și posibile replici mai puternice
Sursa foto: Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului

Cutremurul de vineri din județul Gorj, care a avut magnitudinea de 4,3, a reprezentat cea mai puternică replică de până acum a seismului de 5,7, produs în 14 februarie, a anunțat Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Potrivit INCDFP, din momentul producerii cutremurului cu magnitudine de 5,7 pe scara Richter, din data de 14 februarie 2023, până vineri, au avut loc 3 replici semnificative cu magnitudine mai mare de 4, respectiv: 4,1- în data de 14 februarie 2023, ora 17:24:29, 4,2- în data de 16 februarie 2023, ora 03:07:06, și 4,3- în data de 17 februarie 2023, ora 11:11:41.

„Cutremurul de astăzi a reprezentat cea mai puternică replică de până acum a seismului de 5,7 ML, având intensitatea macroseismică epicentrală IV pe scara Mercalli. Acesta a fost urmat de o altă replică cu magnitudinea de 3.1 ML, la ora 14:43:29, produs la adâncimea de 13,1 km. În continuare se înregistrează activitate seismică asociată celor două cutremure majore din zilele de 13 și 14 februarie, localizându-se, până în prezent, aproximativ 540 de replici”, a transmis INCDFP.

Specialiștii susțin că nu toate aceste seisme sunt simțite de către populație, însă în funcție de magnitudinea și adâncimea producerii acestora pot fi resimțite, în special, în zona epicentrală.

„Activitatea seismică din zonă este în continuare intensă și se încadrează în parametrii estimați după un șoc principal. Aceasta va continua timp de aproximativ o lună, ne așteptăm să se observe o scădere a frecvenței și a magnitudinii replicilor, dar nu excludem și posibile replici mai puternice. Toate noile echipamente instalate zilele precedente în zona epicentrală, în localitățile Lelești, Runcu, Peștișani și Bâltișoara, din județul Gorj, sunt operaționale, înregistrând permanent mișcarea solului, iar datele sunt trimise în timp real, pentru analiză și procesare către Centrul Național de Date al INCDFP. Prin instalarea acestei aparaturi, cresc capabilitățile de detectare a seismelor de magnitudine mică/foarte mică (microcutremure), care acum pot fi localizate cu mai multă precizie”, mai arată INCDFP.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: cutremur Gorj activitate seismica replici