x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dan Nica, balaur printre dinozaurii de la Interne

Dan Nica, balaur printre dinozaurii de la Interne

de Mara Raducanu    |    16 Mar 2009   •   00:00
Dan Nica, balaur printre dinozaurii de la Interne

Ministrul de Interne, Dan Nica, a luat taurul de coarne şi a decis să mai facă puţină "curăţenie" prin ogradă. Ieri, acesta l-a numit pe Ilie Cornel Şerban la conducerea Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă, anunţând că până la sfârşitul acestei luni vor mai avea loc schimbări la nivelul IGPR, Poliţiei de Frontieră şi Jandarmeriei.



Dan Nica a anunţat ieri oficial numirea lui Ilie Cornel Şerban la conducerea Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), care a asigurat interimatul conducerii instituţiei din data de 15 februarie. Nica a anunţat că îi numeşte în funcţiile de adjuncţi ai secretarului general ai ministerului pe comisarii-şefi Octav Teodorescu şi Aurelian Ghimbău, pentru o perioadă de şase luni, cei doi înlocuindu-i pe Dănuţ Tudor şi Ion Cuhuteanu. Că tot veni vremea schimbărilor, bossul de la Interne le-a retras împuternicirea chestorilor Constantin Bolboşeanu, Florin Trosca, Dumitru Pârvu din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, cel din urmă fiind numit alături de Mihai Călinescu şi Tache Bocănială prim-adjunct al lui Petre Tobă, inspectorul-şef al Poliţiei Române.

Reorganizarea MAI va reduce numărul angajaţilor din aparatul central al instituţiei cu 719 posturi, ceea ce reprezintă aproximativ o treime din numărul total al angajaţilor, posturile fiind transferate la structurile operative. În acelaşi timp, funcţiile de conducere s-au redus cu 35%. În urma modificărilor propuse, din cele 22 de funcţii de director general adjunct au rămas 8, iar 33 de ofiţeri cu funcţii mari de conducere sunt fie la dispoziţie, fie au optat pentru încetarea ra­por­turilor de serviciu cu ministerul.

LUPTĂTORII "ACVILA" DEMISIONEAZĂ
Astfel, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane şi Centrul de Cooperare Poli­ţi­e­neas­că Internaţională au fost trecute în subordinea Inspectoratului General al Poliţiei Române, iar Institutul de Studii pentru Ordine Publică, în subordinea Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza". Însă decizia ministrului Nica de a trece Grupul Special de Protecţie şi Intervenţie "Acvila" în subordinea Jandarmeriei a generat un mare scandal. Astfel, toţii membrii Acvila au decis să demisioneze. Este vorba cam despre 100 de oameni foarte bine antrenaţi care fac parte dintr-o formaţiune care avea competenţe în acţiuni de contraterorism în străinătate.

Experienţa şi profesionalismul acestora au fost confirmate printr-o Directivă a Consiliului Europei de anul trecut care îi recunoştea drept cei mai buni din România. Cei 100 de luptători de elită nu vor să rămână sub nici o formă sub tutela Jandarmeriei, cerând să fie transferaţi la alte unităţi. Potrivit unor surse din cadrul MAI, modificarea structurii organizatorice propusă de Nica va genera economii bugetare de 2.765 de milioane lei în 2009, iar media sumelor eco­no­mi­site anual în următorii cinci ani va fi de circa
3 milioane de lei, după estimările Guvernului.

MOTOC, ADJUNCT LA DIRECŢIA RUTIERĂ

Şeful Poliţiei Rutiere a Capitalei, Marian Motoc, a fost împuternicit adjunct al directorului Direcţiei Poliţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), în locul acestuia fiind desemnat comisarul-şef Alina Dra­gomir. Marian Motoc a ocupat din 2004 funcţia de şef al Brigăzii de Poliţie Rutieră a Capitalei.

×
Subiecte în articol: observator