„Să știți că noua lege a pensiilor este mult mai simplă, este și mai predictibilă, pentru că avem un mecanism foarte clar de indexare a pensiilor începând cu anul viitor. Dacă înainte această indexare se făcea așa, ad-hoc din pixul politicienilor, acum lucrurile sunt foarte clare, în sensul că avem foarte clar mecanismul de indexare din care tot timpul pensiile vor crește de la 1 ianuarie. Și va fi actualizat cu 100% din rata inflației, la care se mai adaugă și creșterea economică realizată prin câștigul salarial mediu brut pe economie”, a declarat Daniel Baciu în direct la Antena 3 CNN.
Șeful Casei de Pensii a spus că, în urma recalculărilor de anul acesta, pensiile a 3.8 milioane de români vor crește.
„Este vorba de aproximativ 83% din totalul pensionarilor din sistemul public de pensii pentru care, în urma aplicării noi formule de calcul care face parte integrantă din nou a legea pensiilor, pensiile cresc începând cu 1 septembrie”, a mai spus Baciu.
„Majorările în procent sunt de la 1% la 100%, iar creșterea medie în valoare nominală în lei este de 620 lei”, a mai precizat șeful Casei de Pensii în direct la Antena 3 CNN.
Ce pot face pensionarii dacă primesc decizia de recalculare greșită
Un pensionar, în momentul în care este nemulțumit sau nedumerit de ce anume găsește, ar trebui să facă o minimă procedură prealabilă, în sensul în care ori să facă o petiție la Casa de Pensii, ori să meargă la biroul de relații cu publicul sau într-o audiență la conducerea Casei de Pensii în care să ceară lămuriri, informații suplimentare cu privire la conținutul acestei decizii de recalculare”, a explicat Daniel Baciu în direct la Antena 3 CNN.
Șeful Casei de Pensii a spus că a vorbit cu directorii Caselor de Pensii pentru a aloca mai mulți funcționari la ghișee, în cazul în care pensionarii vor merge pentru a cere mai multe informații.