x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ion Iliescu despre Eduard Şevardnadze: Un om cu o gândire democratică, un lider cu convingeri puternice şi ferme

Ion Iliescu despre Eduard Şevardnadze: Un om cu o gândire democratică, un lider cu convingeri puternice şi ferme

07 Iul 2014   •   14:46
Ion Iliescu despre Eduard Şevardnadze: Un om cu o gândire democratică, un lider cu convingeri puternice şi ferme

Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, a transmis comunicat de presă în care îşi exprimă regretul faţă de dispariţia fostului preşedinte georgian, Eduard Şevardnadze.

“Am aflat cu tristeţe vestea morţii, în această dimineaţă, a celui care a fost Eduard Şevardnadze, fost preşedinte al Republicii Georgia şi ultimul ministru de externe al URSS. A fost, alături de Mihail Gorbaciov, unul dintre artizanii perestroikăi, ai procesului de liberalizare şi de democratizare a regimului politic sovietic. A contribuit esenţial la detensionarea relaţiilor internaţionale, într-un moment delicat al Războiului Rece. După destrămarea Uniunii Sovietice, a fost primul preşedinte al Republicii Georgia şi a contribuit la întărirea independenţei ei, în momente extrem de grele ale reformelor economice şi sociale. L-am cunoscut în ambele sale demnităţi publice. Ca ministru de externe al URSS a înţeles esenţa schimbărilor din România de după decembrie 1989 şi a contribuit la demantelarea sistemului format din CAER şi din Tratatul de la Varşovia. Am vizitat, la invitaţia sa, Republica Georgia, România fiind printre primele state care i-au recunoscut independenţa. Am rămas impresionat de eforturile pe care le făcea pentru a păstra pacea socială, în condiţii extrem de vitrege. A fost un om cu o gândire democratică, un lider cu convingeri puternice şi ferme. Regret dispariţia sa şi transmit condoleanţe familiei sale şi celor care l-au cunoscut şi i-au fost colaboratori apropiaţi”, se arată în comunicatul semnat de Ion Iliescu.

×
Subiecte în articol: EDUARD ŞEVARDNADZE ion iliescu