x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Decizie - Greva ilegala la Metrorex

Decizie - Greva ilegala la Metrorex

de Iohanna Onaca Purdea    |    Florina Zainescu    |    18 Noi 2005   •   00:00

Salariatii de la metrou s-au aflat ieri in a doua zi de greva generala Protestul acestora a fost contestat de administratia Metrorex in instanta, pe motiv ca actiunea nu ar fi legala.

Salariatii de la metrou s-au aflat ieri in a doua zi de greva generala. Protestul acestora a fost contestat de administratia Metrorex in instanta, pe motiv ca actiunea nu ar fi legala. Aseara, Judecatoria sectorului 6 a declarat ilegala greva si a hotarat incetarea ei.

REACTIE. Ioan Radoi, liderul Uniunii Sindicatelor Libere metrou (USLM), a declarat ca conflictul de la metrou nu este stins, chiar daca greva a fost declarata ilegala, iar sindicatele vor ataca decizia instantei in termen de zece zile. El a adaugat ca de astazi activitatea la metrou se va desfasura normal.

Aseara trei reprezentanti ai sindicatelor de la metrou au discutat, la Guvern, cu vicepremierul Gheorghe Pogea, cu ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre si cu directorul Metrorex, Liviu Soava. Vicepremierul le-a spus sindicalistilor ca anul viitor vor fi majorari salariale, insa in limita prevazuta in buget. "Solicit in continuare conducerii societatii Metrorex intalniri cu reprezentantii sindicatelor din metrou, pentru a negocia contractul colectiv de munca, deoarece, in acest moment, salariatii nu mai au un astfel de contract", a spus Dobre. Calendarul acestor negocieri ar urma sa fie stabilit in perioada imediat urmatoare.

Ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre, a declarat ca au fost asigurate fonduri pentru plata integrala a salariilor pe luna decembrie, dar nu si pentru achitarea celui de-al 13-lea salariu. (Iohanna Onaca Purdea, Florina Zainescu)

CONTRACT
Contractul cu compania Alstom Transport Romania, cea care a preluat mentenanta celor 320 de vagoane ale Metrorex, se renegociaza, deoarece clauzele prevazute sunt dezavantajoase, a precizat ministrul Transporturilor. Contractul dintre Alstom si Metrorex a fost incheiat in noiembrie 2003, se deruleaza pe 15 ani si are o valoare de 239,7 milioane de euro. Sindicalistii de la metrou au sustinut ca societatea ar avea banii pentru a mari salariile, dar ca foloseste fondurile pentru a-i plati pe di-rectorii companiei Alstom. In replica, reprezentantii Alstom au precizat ca retribuirea managerilor firmei nu se rezuma la contractul cu Metrorex.
×
Subiecte în articol: observator metrorex metrou