x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Demagogie ecologistă

Demagogie ecologistă

de Alexandru Nastase    |    Adrian Păunescu    |    06 Iun 2007   •   00:00
Demagogie ecologistă
Sursa foto: AHMAD ZAMRONI/

Politicienii şi-au adus ieri aminte de situaţia dezastruoasă in care se află mediul din Romănia şi au decis să ia atitudine. In frunte cu preşedintele Traian Băsescu, politicienii s-au intrecut in discursuri demagogice despre "ce trebuie să facem" ca să protejăm natura.

Problemele de mediu au fost enumerate şi arătate cu degetul de politicieni. Traian Băsescu a spus că o soluţie pentru rezolvarea problemelor de mediu la nivel local este ca Guvernul să finanţeze intocmirea de proiecte. "Din bugetul Uniunii Europene, Romănia va primi, in perioada 2007-2013, pentru mediu, 5,5 miliarde de euro. Deşi poate părea mare, este mică in raport cu efortul naţional referitor la necesităţile de mediu, estimate de specialişti la 27-30 de miliarde de euro pănă in 2030", a spus Băsescu. Acesta a spus care sunt, in opinia sa, principalele probleme de mediu din Romănia şi a amintit faptul că Bucureştiul incă nu are o uzină de tratare a apelor uzate: "Acest fapt arată căt de neglijată a fost politica de mediu din Romănia. Uitaţi-vă la groapa de Glina - cătă nepăsare!". Băsescu a amintit că Autostrada Bucureşti - Piteşti este plină de sticle de plastic şi gunoaie aruncate, la fel ca şi spaţiile verzi de pe lăngă Capitală. El a menţionat că pe Valea Prahovei copacii din apropierea drumului naţional au scoarţa poluată de emisiile autoturismelor. "Trebuie să ne uităm la politica Guvernului de interzicere a intrării in parcul auto naţional a acelor autoturisme care nu mai sunt de mult acceptate de Uniunea Europeană", a spus şeful statului. Băsescu s-a declarat dispus să se implice direct intr-o campanie de plantare de copaci in sudul Olteniei şi in Dobrogea, locuri in care deşertul căştigă teren in faţa spaţiului verde.

In lume

Ziua Mondială a Mediului este sărbătorită in fiecare an la 5 iunie, in acest an sloganul fiind "Topirea gheţarilor - o problemă arzătoare?". Ziua Mediului a fost stabilită in 1972 de Adunarea Generală a ONU. Ziua Mediului este aniversată in fiecare an la 5 iunie, in peste 100 de ţări din lume, incepănd din anul 1972, cănd la Stockholm, la Conferinţa pentru Sănătate Umană (Conference on the Human Environment), organizată sub egida Naţiunilor Unite, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite (United Nations General Assembly) a stabilit că ar trebui incurajate acţiunile pentru protejarea mediului inconjurător. Foarte multe ţări din lume au soluri degradate şi afectate de eroziuni, ceea ce conduce la dispariţia in timp a florei şi a faunei din zonele respective, dacă nu se intervine. Aceste lucruri sunt agravate şi de activităţile umane care induc modificări ale factorilor de mediu, precum şi de schimbările climatice.

×
Subiecte în articol: verde! mediu