x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Deputat liberal: Înregistrarea cartelelor preplătite poate duce la abuzuri din partea statului

Deputat liberal: Înregistrarea cartelelor preplătite poate duce la abuzuri din partea statului

11 Iun 2014   •   17:12
Deputat liberal: Înregistrarea cartelelor preplătite poate duce la abuzuri din partea statului

Deputatul liberal Alina Gorghiu susţine că proiectul privind înregistrarea cartelelor pre-pay încalcă dreptul la viaţă privată şi este de natură să creeze premisa unor abuzuri din partea instituţiilor statului, arătând că PNL este împotriva acestei iniţiative.

'PNL este împotriva acestui demers, care nu face altceva decât să încalce dreptul la viaţă privată a cetăţenilor, cu consecinţe la fel de dăunătoare ca cele ale Legii Big Brother, mai ales în contextul invalidării Directivei nr. 2006/24/CE prin Decizia CJUE', a scris Alina Gorghiu pe blog.

Ea arată că proiectul este motivat pe faptul că achiziţionarea cartelelor preplătite fără colectarea datelor de identificare ale consumatorilor face dificilă identificarea acestora în cazul activităţilor efectuate pentru desfăşurarea cercetării penale ori pentru cunoaşterea, prevenirea şi contracararea riscurilor ori ameninţărilor la adresa securităţii naţionale.

'Aplicabilitatea acestei legi este de natură să răstoarne prezumţia de nevinovaţie şi să transforme toţi utilizatorii în persoane susceptibile de săvârşirea unor infracţiuni. Legea este de natură să creeze premisa unor abuzuri ale instituţiilor statului, având în vedere că nu se precizează în mod clar nici contextul în care ar putea fi folosite aceste date, nici perioada de timp pentru care urmează a fi stocate', afirmă deputatul liberal.

Ea mai susţine că la fel de hazardate sunt şi modificările prevăzute de art. 732 din acest proiect, care se referă la punctele de conectare la internet puse la dispoziţie publicului, ce ar trebui să stocheze pe o perioadă de 6 luni datele furnizorului de servicii pentru a identifica utilizatorii conectaţi în aceste puncte.

'Practic, nu vorbim doar de un proiect de lege care îngrădeşte abuziv drepturile utilizatorilor de telefonie, ci şi de unul care urmăreşte şi poate identifica în urma unei cereri, formulate de nu ştim exact cine şi în baza a nu ştim exact ce, locul în care un individ se află, pe baza conectării la o reţea de internet cu acces gratuit', arată Gorghiu.

Proiectul de lege iniţiat de Guvern în luna aprilie 2014, care instituie obligativitatea înregistrării şi stocării datelor de identificare ale utilizatorilor de cartele preplătite, a fost aprobat de Senat în 2 iunie, fiind înaintat apoi Camerei Deputaţilor pentru a-l dezbate în calitate de Cameră decizională. (Agerpres)

×
Subiecte în articol: alina gorghiu cartele prepay