x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Deputaţii, trimişi cu chirie

Deputaţii, trimişi cu chirie

de Monica Iordache Apostol    |    20 Mai 2010   •   00:00

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a propus, în Biroul Permanent, ca deputaţii să nu mai stea la hotel, pe motiv că pentru aceştia se plăteşte o sumă de 268 de lei pe zi, în timp ce pentru parlamentarii care vin din teritoriu şi stau cu chirie se suportă de la buget 98 de lei pe zi.

"Propunerea mea este să se meargă pe varianta de a nu mai merge pe hotel, ci pe această sumă care ar duce la o diminuare a cheltuielilor. Diferenţa este aşa: pentru cei care stau la hotel se plăteşte o sumă de 268 de lei pe zi, iar ceilalţi parlamentari care nu stau la hotel, dar vin din teritoriu primesc o sumă de 98 de lei pe zi, deci este 40% din această sumă", a precizat Roberta Anastase, potrivit stenogramei şedinţei de luni a Biroului permanent al Camerei în care s-a discutat pe tema reducerii cheltuielilor din acest for legislativ.

La rândul său, deputatul PSD Nicolae Bănicioiu a propus desfiinţarea restaurantului care funcţionează la Camera Deputaţilor, ca modalitate de reducere a cheltuielilor. "Am şi eu o propunere legată de restaurant. Sincer, chiar nu înţeleg de ce Parlamentul trebuie să ţină un restaurant, două restaurante, habar n-am, că nu ştiu câte avem aici. Haideţi să decidem în sfârşit că trebuie să renunţăm la aceste servicii", a spus Bănicioiu, potrivit aceleiaşi stenograme.

El a apreciat că spaţiul unde se află restaurantul ar putea fi închiriat. "Nu ştiu. Închiriem spaţiul acela, că înţeleg că este un spaţiu mare care este dotat şi băgăm atâţia bani în dotări. Nu, domnule, închiriem, vine cineva, se face licitaţie şi mai câştigăm şi bani la buget. Este una din propuneri", a spus Bănicioiu. Şi fostul premier Tăriceanu a propus, printre alte măsuri, desfiinţarea restaurantului şi bufetelor din Parlament.

Propunerile lui au declanşat o avalanşă de idei, în Biroul Permanent, care mai de care mai "radicale", mergând până la cea a lui Adrian Năstase, ca Parlamentul să-şi ia un concediul de şapte luni, sau cea a lui Varujan Pambuccian, ca Parlamentul să se mute în spaţiul virtual. Alţii însă s-au plâns că, pentru orice serviciu, sunt taxaţi mai mult decât alţi concetăţeni.

Tăierea cheltuielilor parlamentare nu este însă o misiune prea uşoară, pentru că majoritatea serviciilor (cazare, transport, telefonie), dar şi investiţiile sunt deja angajate prin contracte care nu se pot negocia sau a căror renegociere duce la plata unor penalităţi. Membrii Biroului Permanent nu au luat nici o decizie, dar au vorbit despre posibilitatea de reducere a cheltuielilor, stabilind să fie întocmit un raport pe această temă a chestorilor Camerei.

×
Subiecte în articol: observator