x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator DNA a început urmărirea penală în cazul anchetei de la Consiliul Judeţean Mehedinţi

DNA a început urmărirea penală în cazul anchetei de la Consiliul Judeţean Mehedinţi

02 Apr 2014   •   08:37
DNA a început urmărirea penală în cazul anchetei de la Consiliul Judeţean Mehedinţi
UPDATE 13:14 - Procurorii anticorupţie au început urmărirea penală în cazul anchetei de la Consiliul Judeţean Mehedinţi pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, trafic de influenţă/cumpărare de influenţă, folosirea, în orice mod, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în perioada 2012-2013 şi în cursul lunii ianuarie 2014, folosindu-se de influenţa conferită de funcţiile publice deţinute, două persoane din două instituţii publice ale judeţului Mehedinţi au determinat funcţionari din cadrul unor instituţii de interes public din acelaşi judeţ să îndeplinească acte de serviciu în favoarea intereselor personale ale celor doi sau ale apropiaţilor (rude şi patroni de societăţi comerciale de la care obţineau în schimb direct sau indirect foloase necuvenite).

Surse apropiate anchetei au declarat pentru Agerpres că cele două persoane vizate de anchetă sunt şeful IPJ Mehedinţi şi preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu.

Aceste influenţe au fost exercitate pentru: numiri şi menţineri în funcţii de conducere la unele instituţii publice sau numiri ale unor apropiaţi în funcţii de conducere; aprobarea scoaterii din domeniul public şi concesionarea către apropiaţi la un preţ 'convenabil' de suprafeţe de teren intravilan situate în centrul municipiului Orşova (în condiţiile în care erau înscrise în cartea funciară a localităţii Orşova ca aparţinând domeniului public al statului român şi astfel nu puteau fi trecute în domeniul privat şi nici concesionate); determinarea unor funcţionari de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Mehedinţi să deconteze către anumite societăţi comerciale servicii medicale presupus neefectuate.

De asemenea, au fost exercitate influenţe pentru determinarea unor agenţi economici din judeţul Mehedinţi să încheie contracte de publicitate sau sponsorizare, în condiţii favorabile unui post de televiziune local; permiterea unor persoane neautorizate să aibă acces la informaţii care - la acel moment - nu erau destinate publicităţii, astfel încât anumiţi agenţi economici să obţină folos necuvenit şi condiţii financiare avantajoase şi împiedicarea altor agenţi economici să participe la o licitaţie publică; dezavantajarea autorităţii publice contractante (Spitalul Judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin, instituţia publică beneficiară a bunurilor ce aveau să fie dobândite prin achiziţie publică); avantajarea unei anumite persoane prin furnizarea subiectelor la un concurs pentru ocuparea unei funcţii de şef serviciu la Consiliul Judeţean Mehedinţi, în detrimentul altor persoane.

UPDATE 08:47
- Procurorii anticorupţie efectuează, miercuri dimineaţă, percheziţii la peste 20 de adrese din municipiile Orşova, Drobeta Turnu Severin şi Craiova, între care sediile unor instituţii publice şi ale unor societăţi comerciale, potrivit unui comunicat de presă al DNA.

"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a infracțiunilor de corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciunea săvârșirii, în perioada 2012-2013 și în luna ianuarie 2014, a unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, de către funcționari publici cu funcții de conducere în plan local.

În cursul dimineții de 2 aprilie 2014, ca urmare a autorizării de către instanța competentă, sunt efectuate percheziții în peste 20 de locații situate în municipiile Orșova, Drobeta Turnu Severin și Craiova, între care sediile unor instituții publice și ale unor societăți comerciale. În acest moment, în cauză se efectuează urmărirea penală prin raportare strict la fapte, nefiind începută urmărirea penală față de vreo persoană", se mai arată în comunicat.

UPDATE 08:44
- Procurorii DNA au descins şi la casa preşedintelui Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, precum şi locuinţa cunoscutului om de afaceri Constantin Izvoranu, relatează Antena3. Acesta este patronul unei firme de construcţii care a câştigat contracte importante de reabilitare şi asfaltare de drumuri atât de la Consiliul Judeţean Mehedinţi, cât şi de la Primărie.
----------------------------------

Mai multe percheziţii se desfăşoară, la această oră, la CJ Mehedinţi şi la sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie. Procurorii anticorupţie îi suspectează pe şefii celor două instituţii şi pe mai mulţi subordonaţi ai acestora de implicare intr-o serie de afaceri ilegale, anunţă digi24.ro. 15 persoane ar fi vizate în acest dosar, aceştia urmând să fie aduşi la audieri.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie derulează percheziţii şi la locuinţa şefului Poliţiei Mehedinţi. Alături de şeful Consiliului Judeţean, el ar fi contribuit la facilitarea de contracte în mod nelegal pentru a primi sume în beneficiu propriu.

×