x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator A murit Dinu Patriciu. Omul de afaceri avea 64 de ani

A murit Dinu Patriciu. Omul de afaceri avea 64 de ani

19 Aug 2014   •   11:46
A murit Dinu Patriciu. Omul de afaceri avea 64 de ani
Sursa foto: INTACT IMAGES/Christian Silva

Dinu Patriciu a încetat din viață la vârsta de 64 de ani, într-un spital din Londra. Omul de afaceri suferea de o boală hepatică progresivă. La sfârşitul lunii decembrie 2012, Patriciu a fost supus unui transplant de ficat, intervenţia având loc la o clinică din Milano.

La începutul acestui an, omul de afaceri s-a mutat la Londra.

"Este o veste foarte tristă pentru mine, pentru familia mea. Eram legaţi prin legături creştineşti, era naşul de căsătorie şi naşul copilului meu, al lui Petrişor. Ştiam ca se zbate între viaţă şi moarte de mai multă vreme", a declarat Petre Roman la Antena3.

Dan Costache Patriciu s-a născut pe 3 august 1950, în familia unui cunoscut petrolist din perioada interbelică. A absolvit Institutul de Arhitectura "Ion Mincu" din Bucuresti în anul 1975. După absolvirea facultăţii, a fost repartizat ca arhitect la Institutul de Proiectări al Ministerului Comerţului Exterior.

În 1978 a fost admis ca asistent universitar la Institutul de Arhitectură din Bucureşti.

În 1990, Dinu Patriciu a devenit membru fondator al PNL. În legislatura 1990-1992 a fost ales ca deputat de Timiş pe listele PNL.

Împreună cu Tăriceanu, Horia Rusu şi Viorel Cataramă a provocat o sciziune în partid prin înfiinţarea pe 25 iulie 1990 a PNL-Aripa Tânără, formaţiune ce va fi condusă de Patriciu. În legislatura următoare (1992-1996), a fost ales ca deputat de Dâmboviţa pe listele Convenţiei Democrate Române. În anul 1993, PNL-AT se transformă în PL '93, prin unirea cu unele ramuri disidente din PNL.

În 1996, a candidat la funcţia de primar general al municipiului Bucuresti, ca reprezentant al PL '93. Acest partid va fuziona cu PNL în aprilie 1998.

Dinu Patriciu devine din nou deputat de Prahova în legislatura 2000-2004, ca reprezentant al PNL. S-a retras în anul 2003 din Parlament şi din viaţa politică activă pentru a se dedica afacerilor.

Numele său a fost asociat pentru prima dată cu afaceri de combustibil în octombrie 1995. Iniţial, Dinu Patriciu a fost Director al fondului de investitii Romania Moldova Direct Fund (RMDF), cu management american, înfiinţat în 1998. În 1998, a achiziţionat compania Rompetrol, care avea să-l propulseze ca unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piaţa energetică a României.

×
Subiecte în articol: dinu patriciu a murit dinu patriciu