x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Maestrul Voicu Enăchescu, fondatorul corului de cameră Preludiu, a încetat din viață

Maestrul Voicu Enăchescu, fondatorul corului de cameră Preludiu, a încetat din viață

19 Noi 2022   •   20:35
Maestrul Voicu Enăchescu, fondatorul corului de cameră Preludiu, a încetat din viață
Sursa foto: Opera Nationala Romana Iasi

Maestrul Voicu Enachescu, dirijorul Corului de Cameră Preludiu, a încetat din viață, anunță Opera Națională Română Iași.

Dirijorul Voicu Enăchescu s-a născut pe 24 mai 1943, în Brănești, Dâmbovița și a fost considerat maestru în arta corală. A absolvit Conservatorul de Muzică Ciprian Porumbescu din București, avându-i profesori pe Zeno Vancea, Alexandru Pașcanu, Petre Crăciun și Constantin Romașcanu.

În 1972 a fondat Corul de Cameră Preludiu. În cei peste 40 de ani de existența, corul Preludiu a realizat peste 300 de înregistrări radio și tv, un disc Electrecord și trei CD-uri, peste 1.500 de concerte în țară, în Europa, Asia, Statele Unite ale Americii, participări la festivaluri de referință.

Din 1991 a fost director al Centrului Național de Artă Tinerimea Română, iar din 1998, Voicu Enăchescu a fost președinte al Asociației Naționale Corale din România.

A fost căsătorit cu marea soprană Eleonora Enăchescu.

Fondatorul şi dirijorul Corului de cameră Preludiu a fost student al Academiei de Muzică Bucureşti (unde i-a avut ca profesori pe Zeno Vancea, Alexandru Paşcanu, Petre Crăciun şi Constantin Romaşcanu) iar din 1991 este director al Centrului Naţional de Artă Tinerimea Română. De-a lungul timpului, Voicu Enăchescu a dirijat corurile Filarmonicilor din ţară – Craiova, Iaşi, Bucureşti şi a susţinut workshop-uri de specialitate cu coruri din Franţa şi Olanda. Iată ce a scris criticul francez Marcel Corneloup despre maestrul Voicu Enăchescu: "De câte ori vă ascult, cred că perfecţiunea există. Ce frumuseţe!". Alături de corul Preludiu, Tinerimea Română este cunoscută şi pentru Ansamblul folcloric Cununa Carpatilor, dar şi pentru orchestra de cameră Philarmonia şi grupul de dans contemporan Orion. Pentru că în toate departamentele din Tinerimea Română Voicu Enăchescu a impus profesionalismul şi calitatea actului artistic. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Oana Sîrbu transmite un mesaj emoționant la moartea dirijorului:

"Cu multă mâhnire aflu de această veste... Parcă veștile pierderilor din această lume, pe alocuri destul de nedreaptă și de greu de-nțeles, ale oamenilor dragi care au facut parte reală din parcursul nostru spiritual, profesional, din devenirea noastră, nu se mai sfârșesc .

Domnul Voicu Enăchescu a fost un om de un real profesionalism, o personalitate provocatoare și plină de un umor fin, întâlnit doar la oamenii de soi, educați , cultivați, spirituali, primul meu mentor.

Pe când aveam doar paisprezece ani, mama m-a dus, la dorințele mele de a cânta, și m-a-nscris în Corul Preludiu al UTC, pe atunci, cor de adulți profesioniști. 

Venea cu mine seara, în Gutenberg, la fiecare repetiție, având grijă să nu mă fure cineva, chestie care-i dispera pe toți, cu umor.

Acolo am Învățat ce-nseamnă disciplina care m-a ajutat mai târziu în studiourile de-nregistrări, acolo am ascultat și cântat unele dintre cele mai splendide piese corale pe care mai apoi le ascultam în concertele de iarnă ale corului, la Atheneu.

Mulțumesc mult, pentru o bucățică pe care am parcurs-o-mpreună 

Dumnezeu sa-l odihneasca, Condoleanțe familiei"

×
Subiecte în articol: Voicu Enăchescu preludiu a decedat