x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Disponibilizări masive în sistemul bugetar. 10.500 de persoane ar urma să fie concediate, în perioada 2013-2018

Disponibilizări masive în sistemul bugetar. 10.500 de persoane ar urma să fie concediate, în perioada 2013-2018

de Veronica Micu    |    15 Mai 2013   •   12:19
Disponibilizări masive în sistemul bugetar. 10.500 de persoane ar urma să fie concediate, în perioada 2013-2018
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Aproximativ 10.500 de persoane ar putea fi disponibilizate în perioada 2013-2018, acestea urmând să beneficieze de măsuri de protecţie socială, conform proiectului de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.36/2013, analizat, marţi, în Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială din Senat.

Proiectul de act normativ vizează aplicarea, în perioada 2013-2018, a unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare, potrivit unui comunicat de presă.

"Comisia pentru muncă a avut în atenţie, în mod deosebit, Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.36/2013 privind aplicarea în perioada 2013-2018 a unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare care stabileşte principalele măsuri de protecţie socială de care beneficiază persoanele disponibilizate prin concediere colective. Astfel, s-a estimat că, în urma aplicării planurilor de disponibilizare din cadrul societăţilor naţionale, regiilor autonome, companiilor naţionale şi societăţilor comerciale cu capital majoritar de stat, precum şi a societăţilor comerciale şi a regiilor autonome subordonate autorităţilor administraţiei publice locale, numărul beneficiarilor acestor măsuri de protecţie va fi în jur de 10.500 de persoane", se mai arată în document.

Senatorii din Comisia pentru Muncă au mai analizat marţi propunerea legislativă privind modificarea şi completarea Legii nr.142/1998 privind acordarea tichetelor de masă; propunerea legislativă privind proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.13/2011 privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 63/2010 pentru modificarea Legii nr.273/2006 privind Finanţele publice locale; propunerea de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 577/98 al Consiliului privind organizarea unei anchete prin sondaj asupra forţei de muncă din Comunitate şi propunere de Directivă a Parlamentului European şi a Consiliului privind condiţiile de intrare şi de şedere a resortisanţilor ţărilor terţe pentru cercetare, studii, schimb de elevi, formare profesională remunerată şi neremunerată, servicii de voluntariat şi muncă au pair.

De asemenea, Comisia pentru muncă a avut în vedere şi Propunerea legislativă privind modificarea şi completarea Legii nr.142/1998 privind acordarea tichetelor de masă, prin care se doreşte includerea, alături de tichetele de masă pe suport de hârtie şi a tichetelor de masă în format electronic.

În finalul şedinţei, membrii Comisiei pentru muncă au dezbătut două proiecte de acte legislative europene referitoare la organizarea de anchete prin sondaj asupra forţei de muncă şi, respectiv, privind condiţiile de intrare şi şedere a resortisanţilor ţărilor terţe pentru cercetare, studii, schimb de elevi, formare profesională remunerată şi neremunerată, servicii de voluntariat şi muncă au pair, concluzionându-se că ambele acte respectă principiile subsidiarităţii şi proporţionalităţii.

×