x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator DNA a pus sechestru pe averea lui Viorel Popescu. Fostul director RATB se află în arest preventiv

DNA a pus sechestru pe averea lui Viorel Popescu. Fostul director RATB se află în arest preventiv

12 Iun 2014   •   14:37
DNA a pus sechestru pe averea lui Viorel Popescu. Fostul director RATB se află în arest preventiv
Sursa foto: luju.ro

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus sechestru asigurător, în limita sumei de peste 3,6 milioane lei, asupra imobilelor ce se află în proprietatea lui Viorel Popescu, fost director general al RATB, aflat în stare de arest preventiv.

Potrivit unui comunicat al DNA, sechestru asigurător a fost dispus asupra a 5 terenuri din judeţul Ilfov, în suprafaţă totală de aproximativ 8.500 mp, două apartamente şi o casă cu etaj şi terenul aferent din Bucureşti. "Precizăm că suma de 3.657.576,49 lei reprezintă prejudiciul material reţinut de procurori în respectiva cauză, care a fost adus patrimoniului RATB, măsura sechestrului fiind dispusă în vederea asigurării condiţiilor în vederea recuperării prejudiciului", precizează DNA.

Viorel Popescu a fost reţinut săptămâna trecută iar ulterior, arestat preventiv, pentru abuz în serviciu, în scopul obţinerii, pentru sine ori pentru altul, de foloase necuvenite, cu consecinţe deosebit de grave, faptă săvârşită în perioada în care era director al RATB.

Din ordonanţa de reţinere a rezultat că, în perioada 10 noiembrie 2011 - 9 octombrie 2012, Viorel Popescu nu a îndeplinit unele acte ce intrau în atribuţiile sale de serviciu şi a efectuat în mod defectuos activităţi specifice funcţiei, cauzând un prejudiciu de aproximativ 820.000 euro, ce a reprezentat, totodată, foloase materiale necuvenite pentru o firmă privată.

"Concret, la data de 13 martie 2012, între RATB şi o societate comercială, care nu avea drept asistenţă juridică şi reprezentare în instanţă, a fost încheiat un contract de prestări servicii juridice. Din conţinutul contractului rezultă că RATB, prin inculpatul Popescu, a împuternicit firma respectivă în vederea recuperării tuturor creanţelor de la CASMB, în baza unor simple solicitări ale firmei private către debitoare, îndrituită cu rolul de intermediar în relaţia Regiei Autonome de Transport Bucureşti cu CASMB. Din actele existente la dosar, reiese că în contract se specifică faptul că firma privată avea obligaţia de asistare la controlul efectuat de CASMB faţă de RATB, în vederea rambursării sumelor cuvenite regiei, deşi, în realitate, nu a existat şi nu se prefigura un astfel de control", susţin procurorii.

DNA precizează că, de altfel, conducerea RATB cunoştea clar, la momentul semnării actelor întocmite de funcţionarii de specialitate ai regiei, cuantumul sumelor de bani neachitate de CASMB, defalcate pe unităţi lunare de timp, astfel încât aceste verificări nu se impuneau a fi încredinţate firmei private prin contractul indicat.

"În baza contractului de consultanţă juridică, RATB a efectuat plăţi, nelegale şi nefundamentate de prestaţii concrete ale beneficiarului, în sumă de peste 3,6 milioane lei, aproximativ 820.000 euro, ce reprezintă prejudiciu material adus patrimoniului Regiei Autonome de Transport Bucureşti", au mai reţinut anchetatorii.

În dosar, cercetările au fost demarate ca urmare a sesizării formulate de Corpul de Control al Primului Ministru.

×